Apparitions - przerażająca, szatańska podróż

Jeśli lubisz gęsią skórkę i strachy pod łóżkiem!
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
youtube Warszawa
Ulubiony Serial: Rescue Me

Apparitions - przerażająca, szatańska podróż

Post autor: asd »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Początkowo wydaje się, że akcja toczy się powoli, może nawet i w ślimaczym tempie. Jednak to tylko pozory. Wystarczy chwila skupienia, a okazuje się, że dość szybko zostajemy wciągnięci w świat niewyjaśnionych zagadnień religijnych. W odcinku pierwszym napięcie wzrasta z każdą minutą, począwszy od pierwszego pojawienia się postaci sugerującej samego Diabła, a skończywszy na punkcie kulminacyjnym – scenie, w której demoniczne siły odbierają to, co kiedyś ofiarowały choremu chłopcu. Zastanawiające jest, czy serial powinien być emitowany o tak wczesnej porze (godz. 21:00 czasu brytyjskiego), gdyż niemało w nim fragmentów, które nawet odważnego widza (mam na myśli siebie;) potrafią przyprawić o dreszcz strachliwych emocji. Seria porusza ważne tematy dotyczące religii. Śmiało podważa nasze niektóre przekonania o tym, w co wcześniej wierzyliśmy. Bardzo zuchwały scenariusz jest bez wątpienia ogromną zaletą tej produkcji, a sam obraz mocnym uderzeniem otwiera listopadowe premiery w brytyjskiej telewizji. Tytuł uplasował się w (mojej) czołówce najlepszych seriali tego roku.
http://serialebrytyjskie.blox.pl/html/1 ... tml?501840

Zwiastun:

[youtube][/youtube]

Napisy do kilku odcinków już są...
Ostatnio zmieniony 07 grudnia 2008, 19:43 przez asd, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek When Dreams Come True...
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Bostonq »

http://tvshows.i365.pl/viewtopic.php?t=1120&start=15

Tutaj też już trochę o tym jest :) Serial na pewno godny największej uwagi, ale czekam na całość :)
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

Tak jest ale założyłem nowy temat, gdyż proponuję wystawienie go "po odcinku" - co sądzicie?
Obrazek When Dreams Come True...
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Hmm, napisy są już do czterech odcinków, więc nie wiem, czy nie lepiej poczekać na całość, bo zostały dwa epizody do emisji. A napisy pojawiają się dość szybko.

Dwa ostatnie odcinki pojawią się odpowiednio 11 i 18 grudnia. Może więc lepiej razem? Taka szatańska paczka na Święta ;)
Brita_
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Brita_ »

Bostonq pisze: Taka szatańska paczka na Święta ;)
To cos dla mnie.... idealny prezent pod choinke...
Bede czekac niecierpliwie
Awatar użytkownika
Gawith
Wskaż do odpowiedzi
większość oglądam
większość oglądam
Kontakt:

Post autor: Gawith »

to może 4+2 a potem jakiś reseed całego sezonu :D

Wiem że sporo wymagam ale ja osobiście się nie mogę doczekać ;) i już się nosiłem z zamiarem ściągania 350 ; d
Helventis
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Helventis »

zgadzam się że taki diaboliczny klimat fajnie by się kontrastował z klimatem świątecznym :D. Skoro już tylko 2 odcinki zostały, a napisy powstają naprawdę dość szybko, to myślę żeby te 2 tygodnie przeczekać.
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

To w zasadzie nie 350, a 550 :) Taka teraz scenowa zasada, godzinne odcinki - vide "Dexter" zajmują 550. Ja - również twierdząc, że to bardzo dobrze zapowiadająca się produkcja - uważam jednak, że praca podwójna jest niepotrzebna trochę. Najpierw 4 "wdusić" w czeluść netu, później 2, a w końcu raz jeszcze całość? Tylko dwa odcinki zostały, a na zakończenie i tak będziemy wszyscy czekać do pojawienia się ostatnich napisów :)
Awatar użytkownika
zmora
Wskaż do odpowiedzi
znam się
znam się

Post autor: zmora »

Myślę że lepiej wstawić cały sezon lepiej. Po pierwsze większa frajda obejrzeć naraz kilka odcinków pod rząd , a po drugie jako jedna paczka dłużej się utrzyma w sieci.
Jest takie powiedzenie, że polski Lotnik to jest taki ,że jak będzie trzeba to poleci nawet na drzwiach od stodoły. Piloci polscy będą latali na efach16 ;)
alvares
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: alvares »

Kiedys bym napisał ze rewelacja ale po obejrzeniu Revelations czy jakos tak to odechciało mi sie seriali tego typu;]
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: 2 i pół

Post autor: grego1980 »

bardzo dobra pozycja, ciekawy i trzymający w napieciu scenariusz, zagadki religijne, nieczyste moce itd :grin:
no i jest krotki, bo jak narazie niema zadnego info o kontynuacji chyba
Awatar użytkownika
kickmyass
Wskaż do odpowiedzi
załapałem bakcyla
załapałem bakcyla
Kontakt:

Post autor: kickmyass »

ile przewidzianych odcinków na sezon ?
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Mogłabym chcieć pomóc komuś
A mogłabym chcieć pomóc wszystkim

Obrazek
Obrazek
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Sześć odcinków. I nie tyle sezon, co całość, bo - przynajmniej na razie - funkcjonuje to jako mini-serial :)
Awatar użytkownika
kickmyass
Wskaż do odpowiedzi
załapałem bakcyla
załapałem bakcyla
Kontakt:

Post autor: kickmyass »

oj, pojawi się nowa pozycja na półce i w głowie....
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Mogłabym chcieć pomóc komuś
A mogłabym chcieć pomóc wszystkim

Obrazek
Obrazek
luks
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: luks »

po ogladnieciu - POLECAM !!!
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Świątecznych uzupełnień ciąg dalszy - napisy już są wszystkie :) Może w końcu się za to zabiorę, bo aż wstyd, żeby jeszcze nie obejrzeć, okropność :)

No i oglądam. I jestem pod ogromnym wrażeniem. Zakres poruszanych tematów w tym serialu jest - jakby to ująć? - szeroki... Egzorcyzmy, homoseksualizm księży katolickich, tzw. "noc duszy" Matki Teresy, satanizm, aborcja (jeden z najlepszych odcinków, na dodatek baaardzo efektownie zakończony), itp. A i scen typowo "horrorowatych" sporo - miejscami włos się jeży na głowie. Ale nie strach typowy dla horroru jest tu istotą - główne miejsce zajmują rozterki ludzi, postawionych w sytuacji tajemnicy - którą jest konieczność dokonywania nieoczywistych wyborów. Dziś pewnie skończę - więc jak na razie to pierwsze i drugie wrażenia, ale zdaje się, że będzie to jedna z lepszych produkcji, jakie w telewizji widziałem. Jeśli nie - też uczciwie o tym napiszę :)

A najlepsze jest to, że nic nie jest oczywiste - demony mają swoje argumenty, co jest pewną nowością w szeroko pojętym kinie satanicznym, których nie da się zbyć milczeniem. Możliwe, że będę tak dodawał co jakiś czas porcję wrażeń z serialu :)

A, nie wspomniałem, że aktorsko to jest znakomite. Martin Shaw nie gra, on jest egzorcystą. Reszta obsady dorównuje poziomem. Trochę to zaczyna przypominać blog, aktualizowany co chwilę :)

Jak blog, to blog - może wprowadzimy taką formę w asd? :) Nie wspominałem o efektach specjalnych - są, jest ich mało, ale te - co są - są funkcjonalne względem fabuły i znakomicie wykonane.

Dodatkowo - bardzo ciekawy i - to się przewija - nieoczywisty - wątek Żydów, Holokaustu - a przecież to "tylko" serial telewizyjny :)

Warto dodać - blog :) - że dla tych, co nie przepadają za tematyką religijną - równolegle rozgrywa się wątek kryminalny. I tak też można ten serial oglądać.

Co istotne - serial mocno krytykuje instytucję kościoła, ale - o dziwo - jej nie ośmiesza. Krytykuje ludzi, nie istotę, bo ludzie są słabi i mogą niszczyć to, co jest duchowe. Niezależnie przecież od religii wyznawanej - zawsze duch jest większy i lepszy niż wyznawcy.

"Bóg może być nieraz przerażający". :)

Aha - jak Państwo znajdą serial, w którym można zobaczyć, jak kusi diabeł księdza - dosłownie zobaczyć - to proszę o tytuł :) Ja nie widziałem...

"Św. Piotr nie był gwałcicielem ... ".

No nie dam rady, dwa odcinki mi zostaną, bo co sen, to sen :) Tak czy siak, to znakomita produkcja jest, no chyba że w ostatnich dwóch odcinkach się coś zmienia. Jutro, w sumie dziś - zobaczę i opowiem do końca :)

No i obejrzana całość. Jest to jedna z lepiej opowiedzianych historii - wszystkiego jest tyle, ile trzeba - grozy, refleksji, humoru (Radio Szatan FM :) ), jakie ostatnio w formie serialowej widziałem. Oczywiście, można zrzędzić, że jest:

a) mocno nakierowana na wiarę katolicką (choć pojawia się wprowadzony z szacunkiem wątek muzułmański),
b) często przekoloryzowana na użytek atrakcyjności wizualnej,

ale nie zmienia to faktu, że ogląda się to znakomicie, mnie wciągnęło jak mało co ostatnio. Myślę, że naprawdę warto zobaczyć, więc polecam bardzo serdecznie :)
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Ech, trudno, podbije temat, choć post pod postem, ale jakoś tak został zapomniany, a podbicie wrzuci go na początek listy :) A co miałem napisać, napisałem powyżej :) Może tylko uprzedzę, nauczony doświadczeniem, że mi podobają się najwyraźniej rzeczy, które u nas niekoniecznie znajdują uznanie - np. "Flight of The Conchords", więc - choć "Apparitions" nie ma nic wspólnego z komedią - to na wszelki wypadek uprzedzam, żeby nie było, że znowu zachwalam coś, co się nikomu nie spodoba :)
Brita_
Wskaż do odpowiedzi

Mialam wielka ochote na ten serial, ale po Twoim opisie to juz zaczynam wariowac
Apeluje do asd aby wrzucil te odcinki do ktorych sa juz napisy bo nie wytrzymam :D (a ze zawsze czekam na wersje asd wiec i tym razem tak bedzie :D )
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Napisy są do wszystkich odcinków :) A przez Ciebie to ja spać nie będę, bo jeszcze wisi nade mną zachęcanie Cię do "Spaced" - a skończy się pewnie tak, że uznasz mnie za dziwaka, bo mi się jakieś specyficzne rzeczy podobają :)
Brita_
Wskaż do odpowiedzi

Jesli sa napisy to ja juz naprawde nie wiem na co asd czeka :roll: :D
Nie obawiaj sie, bo jesli chodzi o seriale to mamy raczej podobne upodobania :grin:

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ