Jak wiecie lub nie wiecie przeglądarka stron WWW Mozilla FireFox oferuje ogrom dodatków do swojej przeglądarki, mam więc pytanie do użytkowników tejże przeglądarki takich dodatków używacie i co one dają
Ja osobiście zawsze używam tych:
* FasterFox - przyśpiesza ładowanie stron (nie wiem jak się sprawdza na NEOstradzie i tym podobnych ale na mojej sieci radiowej działa znakomicie) - polecam
* NoScript - blokuje niektóre skrypty (np Jave), animacje flash (jeśli się ustawi w opcjach), i najważniejsze w 99% usuwa reklamy - polecam
Jak wiecie lub nie wiecie przeglądarka stron WWW Mozilla FireFox oferuje ogrom dodatków do swojej przeglądarki, mam więc pytanie do użytkowników tejże przeglądarki takich dodatków używacie i co one dają :)
Ja osobiście zawsze używam tych:
* [url=https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/1269][b]FasterFox[/b][/url] - przyśpiesza ładowanie stron (nie wiem jak się sprawdza na NEOstradzie i tym podobnych ale na mojej sieci radiowej działa znakomicie) - polecam ;)
* [url=https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/722][b]NoScript[/b][/url] - blokuje niektóre skrypty (np Jave), animacje flash (jeśli się ustawi w opcjach), i najważniejsze w 99% usuwa reklamy :) - polecam ;)
* [url=http://foxgame.mozdev.org/][b]FoxGame[/b][/url] i [url=http://ogame.bajo.pl/download,plik,1177,przybornik,ogame,toolbar,dodatek,dla,firefoxa.html][b]Przybornik oGame Toolbar[/b][/url] - dwa dodatki które używam do gry oGame :)
Oprócz tego używałem jakiś menadżerów plików, odtwarzaczy muzyki lub też wtyczki z pogodą, niestety jakoś na dłużej u mnie one nie zawitały :?
Nie używam NoScript (przynajmniej widzę śnieg ), za to stosuję Adblocka - wywala reklamy. Do tego jeszcze Polski słownik poprawnej pisowni - tego wyjaśniać chyba nie trzeba, a niektórym by się na pewno przydało
Nie używam NoScript (przynajmniej widzę śnieg :wink: ), za to stosuję [b]Adblocka[/b] - wywala reklamy. Do tego jeszcze [b]Polski słownik poprawnej pisowni[/b] - tego wyjaśniać chyba nie trzeba, a niektórym by się na pewno przydało :wink:
Bostonq pisze:Do tego jeszcze Polski słownik poprawnej pisowni - tego wyjaśniać chyba nie trzeba, a niektórym by się na pewno przydało Wink
Jak się nie mylę to słownik jest już standardowo od kilku wersji Firefoxa
Pisząc wiadomość podkreśla błędy na czerwono tak jak word, czy to jest jeszcze jakiś inny słownik ??
[quote="Bostonq"]Do tego jeszcze Polski słownik poprawnej pisowni - tego wyjaśniać chyba nie trzeba, a niektórym by się na pewno przydało Wink[/quote] Jak się nie mylę to słownik jest już standardowo od kilku wersji Firefoxa :) Pisząc wiadomość podkreśla błędy na czerwono tak jak word, czy to jest jeszcze jakiś inny słownik ??
Video Downloader
Megaupload sx3.2
ładną skórkę Nasa night Launch 0.6.2xxx
image zoom
google toolbar
orbit downloader firefox integration
RealPlayer browser
Video Downloader Megaupload sx3.2 ładną skórkę Nasa night Launch 0.6.2xxx image zoom google toolbar orbit downloader firefox integration RealPlayer browser
Hehe, znalazłem na stronie firefoxa słownik języka polskiego, to zainstalowałem sądząc, że to coś lepszego od tego, co jest w standardzie. Najwyraźniej się myliłem
Hehe, znalazłem na stronie firefoxa słownik języka polskiego, to zainstalowałem sądząc, że to coś lepszego od tego, co jest w standardzie. Najwyraźniej się myliłem :)
[quote="Liroy"] btw kto mi powie co to za serial jest w logo na forum? bo bardzo mnie ciekawia postacie :D czy to moze jakas mieszanka :P[/quote] Tin Man
Dodatek adblocka jest bardzo dobry po załadowaniu filtrów blokuje wszelkie reklamy. Teraz używam innego pakietu Symanteca i opcji blokowania reklam nie ma na szczęście jest ten dodatek do przeglądarki
Jest takie powiedzenie, że polski Lotnik to jest taki ,że jak będzie trzeba to poleci nawet na drzwiach od stodoły. Piloci polscy będą latali na efach16
Dodatek adblocka jest bardzo dobry po załadowaniu filtrów blokuje wszelkie reklamy. Teraz używam innego pakietu Symanteca i opcji blokowania reklam nie ma na szczęście jest ten dodatek do przeglądarki ;)
Ja stosuję:
Download Statusbar
Footiefox- chyba najfajniejszy- podaje na dole w prawym rogu wyniki spotkań piłkarskich "na żywo" można wybrać i ustawić jakie ligi/zespoły mają być pokazywane jak dla mnie świetna sprawa
Fox Game
Greasmonkey
I jeszcze 2 do ciasteczek i debugowania
Ja stosuję: Download Statusbar Footiefox- chyba najfajniejszy- podaje na dole w prawym rogu wyniki spotkań piłkarskich "na żywo" :) można wybrać i ustawić jakie ligi/zespoły mają być pokazywane :) jak dla mnie świetna sprawa Fox Game Greasmonkey I jeszcze 2 do ciasteczek i debugowania :)
shisho pisze:podaje na dole w prawym rogu wyniki spotkań piłkarskich "na żywo" można wybrać i ustawić jakie ligi/zespoły mają być pokazywane jak dla mnie świetna sprawa
Fox Game
Greasmonkey
I jeszcze 2 do ciasteczek i debugowania
Zapominacie, że to program do przeglądania stron internetowych - tylko takie narzędzie...
Dla mnie liczy sie zawartość stron które przeglądam niż rodzaj przeglądarki przy pomocy której to robię.
Używam Explorera 7 i jest wystarczający.
Mam też firefoxa ale nie zauważyłem jakiejś specjalnej różnicy - tzn strony wyświetlane pod ff nie mają wcale więcej zdjęć czy textów które czytam...
[quote="shisho"]podaje na dole w prawym rogu wyniki spotkań piłkarskich "na żywo" można wybrać i ustawić jakie ligi/zespoły mają być pokazywane jak dla mnie świetna sprawa Fox Game Greasmonkey I jeszcze 2 do ciasteczek i debugowania [/quote]
Zapominacie, że to program do przeglądania stron internetowych - tylko takie narzędzie... Dla mnie liczy sie zawartość stron które przeglądam niż rodzaj przeglądarki przy pomocy której to robię. Używam Explorera 7 i jest wystarczający. Mam też firefoxa ale nie zauważyłem jakiejś specjalnej różnicy - tzn strony wyświetlane pod ff nie mają wcale więcej zdjęć czy textów które czytam...
Ale FF jest znacznie bezpieczniejszy i chodzi szybciej niż IE. Kiedyś miałem podobne podejście do Ciebie, ale się przestawiłem na Mozille. Po paru latach użytkowania na chwilę wróciłem do IE i myślałem, że się załamię a monitor wyrzucę przez okno. Teraz nawet jak pracuje na obcym kompie to ściagam FF, bo inaczej cholera mnie łapie. Różnica jest... Widać ją po dłuższym użytkowaniu...
Ale FF jest znacznie bezpieczniejszy i chodzi szybciej niż IE. Kiedyś miałem podobne podejście do Ciebie, ale się przestawiłem na Mozille. Po paru latach użytkowania na chwilę wróciłem do IE i myślałem, że się załamię a monitor wyrzucę przez okno. Teraz nawet jak pracuje na obcym kompie to ściagam FF, bo inaczej cholera mnie łapie. Różnica jest... Widać ją po dłuższym użytkowaniu...
elmo pisze:Ale FF jest znacznie bezpieczniejszy i chodzi szybciej niż IE
Jestem doświadczonym użytkownikiem internetu a jeśli już trafi mi się jakiś trojan czy tym podobne złośliwe wirusy to z przyjemnością go zwalczam - nie jest to dla mnie żadne zagrożenie.
Jeśli chodzi natomiast o prędkość to nie zauważyłem ŻADNEJ różnicy.
W IE7.0 podoba mi się bardziej wygląd stron gdyż fonty są staranniejsze.
Może Wasze wspomnienia dotyczyły explorera w wersji 6 ?? Zachęcam do spróbowania wersji 7 gdyż jest naprawde miła, ładna i szybko chodzi :!:
[quote="elmo"]Ale FF jest znacznie bezpieczniejszy i chodzi szybciej niż IE[/quote]
Jestem doświadczonym użytkownikiem internetu a jeśli już trafi mi się jakiś trojan czy tym podobne złośliwe wirusy to z przyjemnością go zwalczam - nie jest to dla mnie żadne zagrożenie.
Jeśli chodzi natomiast o prędkość to nie zauważyłem ŻADNEJ różnicy.
W IE7.0 podoba mi się bardziej wygląd stron gdyż fonty są staranniejsze.
Może Wasze wspomnienia dotyczyły explorera w wersji 6 ?? Zachęcam do spróbowania wersji 7 gdyż jest naprawde miła, ładna i szybko chodzi :!:
To są akurat oskarżenia powtarzane od czasów sprzed powstania siódemki
Ponadto jakoś dawno nie słyszałem o wykryciu większej luki w IE, ale w FF słyszy się o tym coraz częściej (vide przeskok z FF 2.0.0.8 do 2.0.0.9 w przeciągu tygodnia z uwagi na wykrycie sporej luki w zabezpieczeniach).
elmo pisze:chodzi szybciej niż IE
Jeśli wrzucisz tyle samo pluginów lub wyłączysz filtr zawartości w IE, prędkość będzie taka sama lub porównywalna.
/edit:
fonty są staranniejsze
Można to zmienić włączając wygładzanie czcionek w ustawieniach ekranu (opcja ClearType). Potem cały system będzie miał takie staranniejsze fonty.
[quote="elmo"]Ale FF jest znacznie bezpieczniejszy[/quote] To są akurat oskarżenia powtarzane od czasów sprzed powstania siódemki :P Ponadto jakoś dawno nie słyszałem o wykryciu większej luki w IE, ale w FF słyszy się o tym coraz częściej (vide przeskok z FF 2.0.0.8 do 2.0.0.9 w przeciągu tygodnia z uwagi na wykrycie sporej luki w zabezpieczeniach).
[quote="elmo"]chodzi szybciej niż IE[/quote] Jeśli wrzucisz tyle samo pluginów lub wyłączysz filtr zawartości w IE, prędkość będzie taka sama lub porównywalna.
/edit: [quote]fonty są staranniejsze[/quote] Można to zmienić włączając wygładzanie czcionek w ustawieniach ekranu (opcja ClearType). Potem cały system będzie miał takie staranniejsze fonty.
No możliwe, że 7 jest znacznie lepsza niż poprzedniczka. Ja tutaj wiele nie mam do powiedzenia, bowiem korzystałem z niej bardzo rzadko i zaraz ściągałem Mozille. Po prostu nawróconego na FF trudno z powrotem przestawić na IE
Tak samo ja Tlenowca z powrotem na GG
No możliwe, że 7 jest znacznie lepsza niż poprzedniczka. Ja tutaj wiele nie mam do powiedzenia, bowiem korzystałem z niej bardzo rzadko i zaraz ściągałem Mozille. Po prostu nawróconego na FF trudno z powrotem przestawić na IE ;) Tak samo ja Tlenowca z powrotem na GG ;)
Ja też kiedyś nie umiałem ścierpieć Mozilli. Teraz używam jej cały czas a IE odstawiłem na bok i nie wyobrażam sobie pracy na IE. Na mozilli mam czarna skórkę i ta z IE mnie poprostu razi
Ja też kiedyś nie umiałem ścierpieć Mozilli. Teraz używam jej cały czas a IE odstawiłem na bok i nie wyobrażam sobie pracy na IE. Na mozilli mam czarna skórkę i ta z IE mnie poprostu razi ;P