Zgadzam sie z wszystkimi powyzszymi wypowiedziami. nie mam nic nowego do dorzuczenia tylko stwierdzic maly fakt
jako ze Szostka i Baltar to anioly, to rozumiem ze mozna odszukac w upadku 12 kolonii troche biblijnej apokalipsy.
Czlowiek zdradzil Boga probujac bawic sie w Stworce tworzac maszyny, tak naprawde to drugie istoty ludzkie, no i ostatecznie zostal ukarany przez anioly ktore spowadzily apokalipse na ziemie.
Pozniej poszukiwanie tej Ziemi, to jak poszukiwanie ziemii obiecanej,
odnalezienie tej planety nadajaccej sie do zycia a pozniej ucieczka przed nia i cylonami- to ucieczka przed Faraonem.
We wszystkim mozna sie doszukac jakiegos biblijnego wytlumaczenia... Odnalezienie prawdziwej znieszczonej Ziemii, znalezienie drugie ziemii (Eden?)
zastanawiam sie czy kosciol maczalw tym palce probujac w jakis sposob mlodej amerykanskiej generacji wpoic zasady religgi...
[spoiler]Zgadzam sie z wszystkimi powyzszymi wypowiedziami. nie mam nic nowego do dorzuczenia tylko stwierdzic maly fakt
jako ze Szostka i Baltar to anioly, to rozumiem ze mozna odszukac w upadku 12 kolonii troche biblijnej apokalipsy.
Czlowiek zdradzil Boga probujac bawic sie w Stworce tworzac maszyny, tak naprawde to drugie istoty ludzkie, no i ostatecznie zostal ukarany przez anioly ktore spowadzily apokalipse na ziemie. Pozniej poszukiwanie tej Ziemi, to jak poszukiwanie ziemii obiecanej, odnalezienie tej planety nadajaccej sie do zycia a pozniej ucieczka przed nia i cylonami- to ucieczka przed Faraonem. We wszystkim mozna sie doszukac jakiegos biblijnego wytlumaczenia... Odnalezienie prawdziwej znieszczonej Ziemii, znalezienie drugie ziemii (Eden?)
zastanawiam sie czy kosciol maczalw tym palce probujac w jakis sposob mlodej amerykanskiej generacji wpoic zasady religgi... :)[/spoiler]
Przy okazji doszło do pewnej nieścisłości. Wynaleziono wcześniej samochody, telefony, a domy budowano w podobny sposób jak dzisiaj. Nawet design wszystkich powyższych rzeczy był taki sam. OK, tylko dlaczego jest sobie eksluzywny pojazd - limuzyna - gdzie największy bajer to telefon, sama zaś porusza się napędzana silnikiem prawdopodobnie spalinowym na osiach z kołami i... jednocześnie pojawia się napęd FTL, który potrafi teleportować na dowolną odległość statek większy od Titanica z kilkutysięczną grupą żywych organizmów.
Idąc dalej można się czepić wszystkiego, począwszy od języka angielskiego (chyba tylko nieśmiertelne "frak" się wyróżnia) po system czasowy oparty godziny i minuty.
[spoiler]Przy okazji doszło do pewnej nieścisłości. Wynaleziono wcześniej samochody, telefony, a domy budowano w podobny sposób jak dzisiaj. Nawet design wszystkich powyższych rzeczy był taki sam. OK, tylko dlaczego jest sobie eksluzywny pojazd - limuzyna - gdzie największy bajer to telefon, sama zaś porusza się napędzana silnikiem prawdopodobnie spalinowym na osiach z kołami i... jednocześnie pojawia się napęd FTL, który potrafi teleportować na dowolną odległość statek większy od Titanica z kilkutysięczną grupą żywych organizmów.
Idąc dalej można się czepić wszystkiego, począwszy od języka angielskiego (chyba tylko nieśmiertelne "frak" się wyróżnia) po system czasowy oparty godziny i minuty.[/spoiler]
No i system monetarny, początkowo wierzenia, kartki bez rogów . A samochód na kołach to może być najlepsze co się uda wymyślić w tej dziedzinie i jaka to oszczędność w rekwizytach, nie trzeba tworzyć nic nowego.
Ale jestem wdzięczny scenarzystom, że ktoś w końcu wysłał Tory w tzw. niebyt. Nigdy jej nie lubiłem i tylko czekałem aż komuś się narazi.
A co do końcówki to rzeczywiście trochę dziwne i może nawet "nieludzkie". Normalnie powinni założyć miasto, obudować straty wojenne i machinę militarną. A tutaj nic, wizja Edenu wg pana Lee i scenarzystów serialu.
"Jestem zdziwiony,jak wszyscy są gotowi do takich działań. Spodziewałem się powstania przeciwko idei utraty tych resztek komfortu, jaki nam pozostał." - jak to pan Lampkin określił :-]
[spoiler]No i system monetarny, początkowo wierzenia, kartki bez rogów :grin: . A samochód na kołach to może być najlepsze co się uda wymyślić w tej dziedzinie i jaka to oszczędność w rekwizytach, nie trzeba tworzyć nic nowego.
Ale jestem wdzięczny scenarzystom, że ktoś w końcu wysłał Tory w tzw. niebyt. Nigdy jej nie lubiłem i tylko czekałem aż komuś się narazi.
A co do końcówki to rzeczywiście trochę dziwne i może nawet "nieludzkie". Normalnie powinni założyć miasto, obudować straty wojenne i machinę militarną. A tutaj nic, wizja Edenu wg pana Lee i scenarzystów serialu.
"Jestem zdziwiony,jak wszyscy są gotowi do takich działań. Spodziewałem się powstania przeciwko idei utraty tych resztek komfortu, jaki nam pozostał." - jak to pan Lampkin określił :-] [/spoiler]
po pierwsze "szóstka" i "Baltar" to wcale nie anioły - fakt, że widzieli anioły, które przybierały ich postac nie oznacza, że sami nimi byli! Po drugie nie do końca wiadomo jak to z tymi projekcjami było bo zauważcie, że do końcatylko oni je widzieli. Może więc oboje byli szaleni?
Samo zakończenie pasuje do serialu i tworzy spójne zakończenia a że troszkę za bardzo długie i słodkawe - trudno.
Nie do końca też im się tak udało przerwać cykl - to, że rozproszyli sie po planecie wcale nie powstrzymało ludzi od stworzenia podobnej cywilizacji co widac w ostatniej scenie.
Jedno jest pewne - BSG to najlepszy (jak dotychczas) serial SCi-FI jaki oglądałem!!
W końcu oglądnąłem - [spoiler] po pierwsze "szóstka" i "Baltar" to wcale nie anioły - fakt, że widzieli anioły, które przybierały ich postac nie oznacza, że sami nimi byli! Po drugie nie do końca wiadomo jak to z tymi projekcjami było bo zauważcie, że do końcatylko oni je widzieli. Może więc oboje byli szaleni? ;)
Samo zakończenie pasuje do serialu i tworzy spójne zakończenia a że troszkę za bardzo długie i słodkawe - trudno.
Nie do końca też im się tak udało przerwać cykl - to, że rozproszyli sie po planecie wcale nie powstrzymało ludzi od stworzenia podobnej cywilizacji co widac w ostatniej scenie.[/spoiler]
Jedno jest pewne - BSG to najlepszy (jak dotychczas) serial SCi-FI jaki oglądałem!!
No sporo tego. Mam nadzieję, że długo ten torrent pożyje.
PS. Co jest z waszą stroną?! W ogóle nigdzie nie da się wejść. Musiałem w historii szukać link na forum...
No sporo tego. Mam nadzieję, że długo ten torrent pożyje. :P PS. Co jest z waszą stroną?! W ogóle nigdzie nie da się wejść. Musiałem w historii szukać link na forum... :shock:
Szansa dla tych, którzy jeszcze Battlestara nie znają, aby oglądnąć ten najlepszy serial SF w historii. Ciekawe czy powstanie kiedyś serial, który mu dorówna?
Szansa dla tych, którzy jeszcze Battlestara nie znają, aby oglądnąć ten najlepszy serial SF w historii. Ciekawe czy powstanie kiedyś serial, który mu dorówna? :)
ta seed torrenta padł. uzupelnilem tym co mam na dysku i seeduje to. mam nadzieje ze ten kto seedowal kompletny pakiet się pokaże. bo moja 4mbitowka ledwo zipie.
ta seed torrenta padł. uzupelnilem tym co mam na dysku i seeduje to. mam nadzieje ze ten kto seedowal kompletny pakiet się pokaże. bo moja 4mbitowka ledwo zipie.
Edward James Olmos powiedział w wywiadzie dla SCI FI Wire, iż ma nadzieję, że nadchodzący film nawiązujący do BSG - The Plan, którego będzie reżyserem a zarazem jednym z głównych bohaterów (William Adama) - zachęci nowych widzów do obejrzenia samego serialu.
Według wypowiedzi Olmosa The Plan nawiązuje w zasadzie do wszystkich odcinków BSG. Wszędzie widzieliśmy, że Cyloni zostali stworzeni przez ludzi, jest ich wielu, a niektórzy nawet nie wiedzą, że są Cylonami. Oraz... mają plan. To jest ten plan, to, co doprowadziło do tego, co się stało.
Warto wspomnieć, iż Olmos odpowiada za reżyserię kilku epizodów samego serialu, lecz zauważył, że The Plan było dla niego unikalnym wyzwaniem. Film ma ukazać także zniszczenie kolonii ludzkich z punktu widzenia Cylonów.
Produkcja ma różnić się od serii głównie owym punktem widzenia, ma przedstawić inną drogę do zrozumienia jej. Zarazem, będziemy mieli okazję poznać dogłębnie filozofię Cylonów, a dla wszystkich nowych widzów, ukaże kilka scen z epizodów i miniserii.
Edward James Olmos powiedział w wywiadzie dla SCI FI Wire, iż ma nadzieję, że nadchodzący film nawiązujący do BSG - The Plan, którego będzie reżyserem a zarazem jednym z głównych bohaterów (William Adama) - zachęci nowych widzów do obejrzenia samego serialu.
Według wypowiedzi Olmosa The Plan nawiązuje w zasadzie do wszystkich odcinków BSG. Wszędzie widzieliśmy, że Cyloni zostali stworzeni przez ludzi, jest ich wielu, a niektórzy nawet nie wiedzą, że są Cylonami. Oraz... mają plan. To jest ten plan, to, co doprowadziło do tego, co się stało.
Warto wspomnieć, iż Olmos odpowiada za reżyserię kilku epizodów samego serialu, lecz zauważył, że The Plan było dla niego unikalnym wyzwaniem. Film ma ukazać także zniszczenie kolonii ludzkich z punktu widzenia Cylonów.
Produkcja ma różnić się od serii głównie owym punktem widzenia, ma przedstawić inną drogę do zrozumienia jej. Zarazem, będziemy mieli okazję poznać dogłębnie filozofię Cylonów, a dla wszystkich nowych widzów, ukaże kilka scen z epizodów i miniserii.
Będzie tego więcej! - produkcji i spin-off'ów bazujących na marce BSG.
Co z tego wyjdzie pokaże czas - ale nie nastawiam sie specjalnie na tego typu produkcje - wiadomo, że tego typu "dokrętki" kręcone są wyłącznie dla podtrzymania dopływu pieniążków... (który fan BSG tego nie oglądnie? no który??).
Co ciekawe jako fan SG-1 i SGA nawet nie wytrzymałem do połowy "Ark of truth" i nawet nie zabrałem się za Stargate: Continuum - Arka to nic innego jak słaby odcinek, wydłużony do granic możliwości, i na siłę przerobiony na film - Continuum nie widziałem ale czytałem podobne opinie.
Obawiam się więc, że w przypadku BSG może byc identycznie...
Ja nie jestem fanatykiem i nie będę chwalił tandetnej post-produkcji tylko dlatego, że serial był świetny... - a takich jak ja jest wielu...
Będzie tego więcej! - produkcji i spin-off'ów bazujących na marce BSG. Co z tego wyjdzie pokaże czas - ale nie nastawiam sie specjalnie na tego typu produkcje - wiadomo, że tego typu "dokrętki" kręcone są wyłącznie dla podtrzymania dopływu pieniążków... (który fan BSG tego nie oglądnie? no który??).
Co ciekawe jako fan SG-1 i SGA nawet nie wytrzymałem do połowy "Ark of truth" i nawet nie zabrałem się za Stargate: Continuum - Arka to nic innego jak słaby odcinek, wydłużony do granic możliwości, i na siłę przerobiony na film - Continuum nie widziałem ale czytałem podobne opinie. Obawiam się więc, że w przypadku BSG może byc identycznie...
Ja nie jestem fanatykiem i nie będę chwalił tandetnej post-produkcji tylko dlatego, że serial był świetny... - a takich jak ja jest wielu...
The Plan wydaje się być ciekawą pozycją. Pokazanie ataku na kolonie z perspektywy Cylonów jest pierwszorzędnym pomysłem. Mam jednak mieszane uczucia co do serialu Caprica. No cóż, pożyjemy, zobaczymy
The Plan wydaje się być ciekawą pozycją. Pokazanie ataku na kolonie z perspektywy Cylonów jest pierwszorzędnym pomysłem. Mam jednak mieszane uczucia co do serialu Caprica. No cóż, pożyjemy, zobaczymy :)
tataaa..
Przyznaję sie bez bicia :roll: , o BSC tylko słyszałem, może żeby nie skłamać - parę odcinków widziałem .
BigPack'a dopiero ściągam (dzięki xvidasd za wstawkę! ), napiszcie mi tylko jak to oglądać:
tzn.
wiem sezonami - 1,2,3,4 - ale te dodatkowe częsci (webepizode, razor itp ) to pomiędzy którymi sezonami oglądać najlepiej ?
Dzięki za odpowiedz
tylko nie linczujcie mnie
tataaa.. Przyznaję sie bez bicia :roll: , o BSC tylko słyszałem, może żeby nie skłamać - parę odcinków widziałem :grin: . BigPack'a dopiero ściągam (dzięki xvidasd za wstawkę! :) ), napiszcie mi tylko jak to oglądać: tzn. wiem sezonami - 1,2,3,4 - ale te dodatkowe częsci (webepizode, razor itp ) to pomiędzy którymi sezonami oglądać najlepiej ? Dzięki za odpowiedz tylko nie linczujcie mnie
-taranowanie statku na oko przynajmniej 50 x większego kupą złomu ledwo trzymającą się kupy
-liczba cylonskich riderów okolo 10 x większa mimo to przegrywają z vipeami
-bomer oddaje here bo byla winna cos adamie, nie jestem pewny ale wydaje mi sie ze wprowadzili to w tym odcinku, ta scena retrospekci nie byla wspomniena w zadnym innym odcinku, juz bardziej logiczne bylo to ze zrobila to poniewaz go praiwe zabila kiedys
-scena gdy wchodza na mostek z hera adama jeszcze tam kogos zabija a 5 cylonow siedzi sobie na tym balkoniku czy naprawde byl jakis logiczny powod zeby oni wszyscy tam byli czy tylko tak musialo byc zeby wizje pasowaly
-cavil osobiscie sturmuje galacice? w dodatku bierze tak małą obstawe
-caly ten uklad oddaj here a dostaniesz resurekcje spowrotem, jedyna przewage jaka zdobyli ludzie w walce z cylonami bylo odebranie im tej technologi, trzeba byc totalnie glupim zeby po tym jak wypuscil here tak poprostu im ja dac
-podczas przesylania planow technologi resurekcji caval i inni cyloni siedza sobie na mostku bez jakich kolwiek zabezpieczen w razie gdyby cos nie wyszlo
-caly statek cylonow rozwala 1 raptor
-po skoku adama wola tigha zeby mu powiedzial jaki jest status statku (ciezko mu podejsc i zobaczyc co jest na monitorze oddalonym o 2 metry?)
-zniszczenie calej floty, rozumiem ze nie chcieli dawac technologi tubylcom ale logiczne jest ze ci ludzie tez kiedys osiagna ten sam poziom technologiczny wiec dlaczego nie zostawic tych statkow orbitujacych np marsa, cywilizacja musi byc wystarczjaco zaawansowana technologicznie zeby dotrzec do innej planety (nawet w tym samym ukladzie slonecznym). na statkach byla by wiadomosc co dlaczego i jak. Jest takie powiedzenie ze jesli nie znamy histori jestesmy skazani na jej powtórzenie
to tyle z rzeczy ktore mi nie pasowaly
Jeszcze zastanowiła mnie 1 rzecz na koniec
Spoiler:
baltar i 6 rozmawiają w "teraźniejszości"
6:... to tez jest w planie boga
baltal: przecież wiesz ze nie lubi gdy się go tak nazywa
ktoś wie o co w tym chodziło?
[spoiler] -taranowanie statku na oko przynajmniej 50 x większego kupą złomu ledwo trzymającą się kupy -liczba cylonskich riderów okolo 10 x większa mimo to przegrywają z vipeami -bomer oddaje here bo byla winna cos adamie, nie jestem pewny ale wydaje mi sie ze wprowadzili to w tym odcinku, ta scena retrospekci nie byla wspomniena w zadnym innym odcinku, juz bardziej logiczne bylo to ze zrobila to poniewaz go praiwe zabila kiedys -scena gdy wchodza na mostek z hera adama jeszcze tam kogos zabija a 5 cylonow siedzi sobie na tym balkoniku czy naprawde byl jakis logiczny powod zeby oni wszyscy tam byli czy tylko tak musialo byc zeby wizje pasowaly -cavil osobiscie sturmuje galacice? w dodatku bierze tak małą obstawe -caly ten uklad oddaj here a dostaniesz resurekcje spowrotem, jedyna przewage jaka zdobyli ludzie w walce z cylonami bylo odebranie im tej technologi, trzeba byc totalnie glupim zeby po tym jak wypuscil here tak poprostu im ja dac -podczas przesylania planow technologi resurekcji caval i inni cyloni siedza sobie na mostku bez jakich kolwiek zabezpieczen w razie gdyby cos nie wyszlo -caly statek cylonow rozwala 1 raptor -po skoku adama wola tigha zeby mu powiedzial jaki jest status statku (ciezko mu podejsc i zobaczyc co jest na monitorze oddalonym o 2 metry?) -zniszczenie calej floty, rozumiem ze nie chcieli dawac technologi tubylcom ale logiczne jest ze ci ludzie tez kiedys osiagna ten sam poziom technologiczny wiec dlaczego nie zostawic tych statkow orbitujacych np marsa, cywilizacja musi byc wystarczjaco zaawansowana technologicznie zeby dotrzec do innej planety (nawet w tym samym ukladzie slonecznym). na statkach byla by wiadomosc co dlaczego i jak. Jest takie powiedzenie ze jesli nie znamy histori jestesmy skazani na jej powtórzenie to tyle z rzeczy ktore mi nie pasowaly[/spoiler]
Jeszcze zastanowiła mnie 1 rzecz na koniec [spoiler] baltar i 6 rozmawiają w "teraźniejszości" 6:... to tez jest w planie boga baltal: przecież wiesz ze nie lubi gdy się go tak nazywa ktoś wie o co w tym chodziło?[/spoiler]
Jeżeli ktoś nie słyszał w całości szcieżki dzwiękowej serialu , to serdecznie polecam. Fragmenty pojawiające się w serialu robiły wrażenie, ale całe, długie kawałki to zupełnie inna bajka.
Zapodam dwa linki, akurat do moich ulubionych.
Jeżeli ktoś nie słyszał w całości szcieżki dzwiękowej serialu , to serdecznie polecam. Fragmenty pojawiające się w serialu robiły wrażenie, ale całe, długie kawałki to zupełnie inna bajka. Zapodam dwa linki, akurat do moich ulubionych.
Właśnie cisnę sobie BSG po raz czwarty (zamierzając w końcu obejrzeć końcówkę 4 sezonu), i stwierdzam że ten serial jest po prostu wybitny, wciąż się ogląda z takim samym zachwytem jak za 1 razem, a nawet i bardziej, bo zwracam uwagę na detale itd które wtedy mi umykały.
A te 2 kawałki co podałeś są również jednymi z moich najulubieńszych, polecam jeszcze Storming New Caprica, Mandala in the Clouds i mega wstęp do Watchtowera - Heeding the Call.
Właśnie cisnę sobie BSG po raz czwarty (zamierzając w końcu obejrzeć końcówkę 4 sezonu), i stwierdzam że ten serial jest po prostu wybitny, wciąż się ogląda z takim samym zachwytem jak za 1 razem, a nawet i bardziej, bo zwracam uwagę na detale itd które wtedy mi umykały.
A te 2 kawałki co podałeś są również jednymi z moich najulubieńszych, polecam jeszcze Storming New Caprica, Mandala in the Clouds i mega wstęp do Watchtowera - Heeding the Call.