To powiedz mi co by policja z takimi banknotami zrobiła?qwertz pisze:To i to jest przywłaszczeniem czyjejś własności. Zgodnie z polskim prawem znaleziony banknot w przypadku niestwierdzenia prawowitego właściciela winien być zaniesiony na najbliższy posterunek policji.
HBO
-
Wskaż do odpowiedzi - youtube Warszawa
-
Wskaż do odpowiedzi
Żeby przywrócić dyskusję na właściwe tory. Jeśli dobrze się wczytasz @qwertz, to zobaczysz, że nie piętnuję kradzieży, tylko Twoje podejście na zasadzie "nic się nie dzieje, będę brał, co chcę, a głupi są ci, co nie biorą". Znaczna różnica. Myślę, że świadomość tego, co się robi to już pierwszy krok w stronę czegoś lepszego. Ograniczenie ściągania to krok kolejny. Masz rację, że tyle dobra kusi w necie. Więc skoro czegoś sobie odmawiasz, to już jest coś. Może kiedyś starczy mi siły woli, by i z seriali zrezygnować.
A dyskusja toczyła się wokół przydatności kanałów typu HBO czy Canal +, co do których nadal jestem przekonany, że są jak najbardziej pożyteczne. I w tę stronę niech już rozmowa podąża
Prosiłbym.
A dyskusja toczyła się wokół przydatności kanałów typu HBO czy Canal +, co do których nadal jestem przekonany, że są jak najbardziej pożyteczne. I w tę stronę niech już rozmowa podąża

-
Wskaż do odpowiedzi
-
Wskaż do odpowiedzi
Wiem że mówiłeś do mnie :evil: i wskaż mi jakiś aneks w kodeksie prawnym koknretnie co do seriali lub jakiś inny artykuł z wiarygodnego żródła :xqwertz pisze:Akurat nie o ciebie mi chodziło, więc nie stawiaj się na piedestale.
Mówiłem do kogoś kto stwierdził, że "nie wiadomo czy to przestępstwo; o serialach się nie mówi".
A @Bostonq wcale sie nie stawia tylko ma rację. Wg mnie masz takie samo podejście do tematu jak w ostatnim poście napisał @Bostonq (w kilku poprzednich również). I jestem jak najbardziej zwolennikiem HBO czy C+ pobieważ nie łamię prawa oglądając tam filmy a to że są powtórki to jak najbardziej plus bo i ludzie którzy nie mogą obejrzeć "premiery" mogą obejrzeć powtórke, jak i również można traktować powtórkę jak film nielegalnie ściągniety z neta i nagrany na płytę, wracam do niego jak tylko mam ochptę.
I nie wmawiaj mi że jeśli się ograniczam tylko do ściągania seriali to jestem tak samo winny jak i inni "pobieracze". Jak np. mam obejrzeć film który jest emitowany w Honk-Kongu czy USA jak np. po pierwsze nie znam języka, a po drugie lecą one w kodowanej zagranicznej tv?
-
Wskaż do odpowiedzi
-
Wskaż do odpowiedzi
-
Wskaż do odpowiedzi
A co klanu nie powtarzają w nieskończonośćw TVP? A kewinów nie powtarzają na Polsacie? A kryminalnych nie powtarzają w TVN?
Są to tylko przykłady nasuwające się na pierwszą myśl, a można tak w niskończoność wymieniać. A na hbo chociaż dobre kino powtarzają. Ale kogo to tam obchodzi lepiej żeby kupowali nowe filmy nie powtarzali ich i najlepiej puszczali przed kinową premierą.
Są to tylko przykłady nasuwające się na pierwszą myśl, a można tak w niskończoność wymieniać. A na hbo chociaż dobre kino powtarzają. Ale kogo to tam obchodzi lepiej żeby kupowali nowe filmy nie powtarzali ich i najlepiej puszczali przed kinową premierą.
-
Wskaż do odpowiedzi
Kłopot w licencjach. Tego typu stacje (zresztą jak i wszystkie inne) zakupują pakiet i mogą go przez jakiś czas wyświetlać. W tym pakiecie są filmy znakomite (drogie) i nędzne (tanie) - kanały płatne zakupują lepsze pakiety, "worki" stacji zwyczajnych są wypełnione po brzegi Stevenami Seagalami
- więc stacje niejako zmuszone są do tego, by w czasie licencyjnym zakupione produkcje wyeksploatować. Faktycznie, HBO dość dużo powtarza, co może irytować, ale z drugiej strony trudno spodziewać się, że za tę cenę otrzymamy stały napływ hiciorów z pierwszej linii frontu 

-
Wskaż do odpowiedzi
-
Wskaż do odpowiedzi
Na HBO jest sporo powtórek ale to i tak nic w porównaniu z nowością na naszym rynku czyli Nonstop Kino HD. Tam jeden film leci ponad 30 razy w miesiącu :lol: .
HBO dopóki nie uruchomi swojego kanału HD to mnie nie zainteresuje. Chociaż ciekawy może być HBO Digital (czyli VOD od HBO), który startuje już w styczniu.
HBO dopóki nie uruchomi swojego kanału HD to mnie nie zainteresuje. Chociaż ciekawy może być HBO Digital (czyli VOD od HBO), który startuje już w styczniu.
-
Wskaż do odpowiedzi
Konkretnie co do seriali to nie ma takiego czegoś, bo kodeks karny był pisany zanim w języku polskim wykształciło się słowo serialhaker_dream pisze:wskaż mi jakiś aneks w kodeksie prawnym koknretnie co do seriali

Ale jest to własność intelektualna za kradzież której grozi kara grzywny, pozbawienia wolności do 5 lat lub obie kary łącznie.
-
Wskaż do odpowiedzi
-
Wskaż do odpowiedzi
haker_dream, śmieszny jesteś w tych swoich rozważaniach.
W prawie karnym (polskim) nie ma też wpisów o MP3, filmach, sygnale RTV, a ludzie są za takie kradzieże karani (za mienie jak i własność intelektualną w postaci filmów, muzyki, SERIALI; nie jest tak, że policja wpada na chatę, bierze mp3, a filmy i seriale olewa). Tak samo nie ma wzmianki o aukcjach allegro, a facet który żartem sprzedał samochód musi oddać niedoszłemu kupcowi równowartość pojazdu, którego nie ma - 80 tys. złotych. W międzynarodowym prawie istnieje zjawisko precedensu, co z grubsza oznacza, że musi nastąpić pierwszy wyrok w sprawie, który ukaże jak postępować z kolejnymi podobnymi sprawami. Tak było w przypadku MP3 - kiedyś następował przepadek mienia (komputer jako narzędzie zbrodni), dzisiaj jest to grzywna i/lub więzienie.
W prawie karnym (polskim) nie ma też wpisów o MP3, filmach, sygnale RTV, a ludzie są za takie kradzieże karani (za mienie jak i własność intelektualną w postaci filmów, muzyki, SERIALI; nie jest tak, że policja wpada na chatę, bierze mp3, a filmy i seriale olewa). Tak samo nie ma wzmianki o aukcjach allegro, a facet który żartem sprzedał samochód musi oddać niedoszłemu kupcowi równowartość pojazdu, którego nie ma - 80 tys. złotych. W międzynarodowym prawie istnieje zjawisko precedensu, co z grubsza oznacza, że musi nastąpić pierwszy wyrok w sprawie, który ukaże jak postępować z kolejnymi podobnymi sprawami. Tak było w przypadku MP3 - kiedyś następował przepadek mienia (komputer jako narzędzie zbrodni), dzisiaj jest to grzywna i/lub więzienie.
-
asd
Wskaż do odpowiedzi - ZAŁOŻYCIEL
-
Expert
- Ulubiony Serial: Rescue Me
Masz RACJĘ @qwertz.
Dodam tylko, że w polskim prawie nie istnieje zjawisko precedensu.
Dodam tylko, że w polskim prawie nie istnieje zjawisko precedensu.
qwertz pisze:W międzynarodowym prawie istnieje zjawisko precedensu, co z grubsza oznacza, że musi nastąpić pierwszy wyrok w sprawie, który ukaże jak postępować z kolejnymi podobnymi sprawami.

-
Wskaż do odpowiedzi
Śmieszny może i jestem ale racji ci nie przyznam, może częściowo ją masz. Z mp3 wcale tak nie jest większość jeśli się ściąga ze stron to po 24h należy je usunąć a dopiero po 24h następuje łamanie prawa!qwertz pisze:haker_dream, śmieszny jesteś w tych swoich [...] Tak było w przypadku MP3 - kiedyś następował przepadek mienia (komputer jako narzędzie zbrodni), dzisiaj jest to grzywna i/lub więzienie.
-
Wskaż do odpowiedzi
Trudno. Jakoś to przeżyjęhaker_dream pisze:racji ci nie przyznam

I znów się mylisz. Jeśli pobierasz na własny użytek to możesz trzymać je i słuchać do woli. Zabronione jest dopiero rozpowszechnianie - nawet słuchając ściągnięty kawałek na empetrójce w tramwaju łamiesz prawo rozpowszechniając taki utwór. Nawet jeśli nie udostępniasz utworów, to samo trzymanie na dysku uTorrenta, eMule'a itp. równoznaczne jest z udostępnianiem (pomimo tzw. domniemania niewinności). To jest taka dziura w naszym prawie. Póki nie udostępnia z łamiesz prawo. A że technologia p2p polega w głównej mierze na pobieraniu i udostępnianiu, cóż można począć. Trzeba się przesiąść na p2mail/moorhunt bo praktycznie nie udostępniasz dalej ściąganego przez siebie pliku, prawo łamie osoba wrzucająca dane na skrzynki.haker_dream pisze:większość jeśli się ściąga ze stron to po 24h należy je usunąć a dopiero po 24h następuje łamanie prawa!
-
Wskaż do odpowiedzi
Tu się prawie zgodzę bo jeśli autor na stronach z piosenkami piszę że należy usunąć 'empetrójki' po 24h to trzeba je usunąć (chyba)I znów się mylisz. Jeśli pobierasz na własny użytek to możesz trzymać je i słuchać do woli. Zabronione jest dopiero rozpowszechnianie - nawet słuchając ściągnięty kawałek na empetrójce w tramwaju łamiesz prawo rozpowszechniając taki utwór. Nawet jeśli nie udostępniasz utworów, to samo trzymanie na dysku uTorrenta, eMule'a itp. równoznaczne jest z udostępnianiem (pomimo tzw. domniemania niewinności). To jest taka dziura w naszym prawie. Póki nie udostępnia z łamiesz prawo. A że technologia p2p polega w głównej mierze na pobieraniu i udostępnianiu, cóż można począć. Trzeba się przesiąść na p2mail/moorhunt bo praktycznie nie udostępniasz dalej ściąganego przez siebie pliku, prawo łamie osoba wrzucająca dane na skrzynki.
-
Wskaż do odpowiedzi
Oceń ten serial