🧺🐰🥚🐑🫘🌿 Wesołego Alleluja 🌿🐇🐣🌷

Dexter

Dura lex sed lex, czyli Sherlock i inni!
spiderpp
Wskaż do odpowiedzi
youtube Warszawa

Post autor: spiderpp »

Już prawie jestem 2 godziny po oglądnięciu, a wciąż myślę o tym zakończeniu. Naprawdę zapada w pamięć.
Jak bardzo chciałbym, żeby
Spoiler:
to tak samo mocno w to wątpię.

Następny sezon dopiero we wrześnie? ; (
RazorX63
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: RazorX63 »

Jak w ogóle możecie tak myśleć xd.

Życie to nie jest bajka, tak samo zabijając innych Dexter nie czuje się jak piórko, idą za tym określone konsekwencje jak za każdą inną decyzją... Tak samo jest z śmiercią...
Spoiler:
marjan
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: marjan »

Spoiler:
Awatar użytkownika
beata101
Wskaż do odpowiedzi
wszystko
wszystko
Ulubiony Serial: Supernatural

Post autor: beata101 »

Zastanawiam się.co wy widzicie w tym serialu.
Nigdy nie pisałam w tym temacie, poniewaz po obejrzeniu pierwszego sezonu ( z trudem) i przeczytaniu dwóch książek stwierdziłam, że bohater mi się nie podoba...a główna idea serialu jest wręcz odrażająca. Ale wasze powszechne zachwyty, zreszta podobne są na Hataku, skłaniaja mnie do zadania pytania- dlaczego ten serial tak wam się podoba ? :shock: :shock: :shock:

A już to co napisał marjan to mnie po prostu powaliło :pale: O matko...
http://www.supernatural.com.pl
http://www.jensenackles.pl
Mortarovitch
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Mortarovitch »

@up
Bo jesteśmy bezlitosnymi sadystami.
RazorX63
Wskaż do odpowiedzi

2@Up
I do tego pozwolenie na zabijanie nam się podoba. A jakże również uważamy siebie za świetnych Samarytaninów, którzy gdyby otrzymali okazję, ubili by swych najgorszych wrogów.

Dlaczego? Jedyny w swoim rodzaju serial, opowiadający o mordercy. O dziwo, dobrym mordercy.
marjan
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: marjan »

A już to co napisał marjan to mnie po prostu powaliło
Co dokładnie ?
Smallville
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Smallville »

Nie wiem co tu dużo napisać ? Zostałem zniszczony przez ten odcinek. Trafił we mnie tak mocno, że cały czas odnoszę wrażenie jakbym widział go sekundy temu. Arcydzieło!

A co do końcówki to
Spoiler:
Sam nie wiem jak chciałbym aby ten serial się skończył. Czy w ogóle chciałbym żeby się skończył? Nie ma drugiego takiego serialu i nie będzie. Formuła jest znakomita! Może któryś sezon był słabszy, nie wiem. Mnie się podoba od pilota, aż do wczorajszego finału sezonu.
Awatar użytkownika
Yugi_2142
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: Yugi_2142 »

beata101 pisze:Zastanawiam się.co wy widzicie w tym serialu.
Nigdy nie pisałam w tym temacie, poniewaz po obejrzeniu pierwszego sezonu ( z trudem) i przeczytaniu dwóch książek stwierdziłam, że bohater mi się nie podoba...a główna idea serialu jest wręcz odrażająca. Ale wasze powszechne zachwyty, zreszta podobne są na Hataku, skłaniaja mnie do zadania pytania- dlaczego ten serial tak wam się podoba ? :shock: :shock: :shock:
Ja bym zaczął od tego że IMO serial nie jest doskonały, pisałem już chyba o tym wcześniej, jednak posiada kilka elementów które nie pozwalają przejść obok niego obojętnie. Element pierwszy: zemsta. Zjawisko niezbyt chwalebne ale świetnie się sprzedaje (przykład: ostatni film Tarantino) bo w jakiś sposób odnosi się do pierwotnych ludzkich instynktów. Dexter poluje na innych morderców, mszcząc się w imieniu ich ofiar i chroniąc przyszłe potencjalne ofiary. To sprawia że trudno jego działania określić jako jednoznacznie złe. Element drugi to sama postać głównego bohatera: patologicznie pozbawionego uczuć mordercy, który jednak nie całkiem został opanowany przez swoją wykrzywioną naturę i w wyniku tego ciągle balansuje pomiędzy normalnością a szaleństwem. Do tego dochodzą ogromne emocje związane z ciągłym niebezpieczeństwem ujawnienia się. I wreszcie element trzeci: otoczenie Dextera, wpływ jego działań na nie i konsekwencje tego (dobitnie pokazane w najnowszym sezonie). IMO to wszystko sprawia, że serial nawet jeśli nie zawsze wywołuje zachwyt, to jednak może się podobać.
Obrazek
Ignorance is a virtue.
RazorX63
Wskaż do odpowiedzi

Ja bym zaczął od tego że IMO serial nie jest doskonały, pisałem już chyba o tym wcześniej, jednak posiada kilka elementów które nie pozwalają przejść obok niego obojętnie. Element pierwszy: zemsta. Zjawisko niezbyt chwalebne ale świetnie się sprzedaje (przykład: ostatni film Tarantino) bo w jakiś sposób odnosi się do pierwotnych ludzkich instynktów. Dexter poluje na innych morderców, mszcząc się w imieniu ich ofiar i chroniąc przyszłe potencjalne ofiary. To sprawia że trudno jego działania określić jako jednoznacznie złe. Element drugi to sama postać głównego bohatera: patologicznie pozbawionego uczuć mordercy, który jednak nie całkiem został opanowany przez swoją wykrzywioną naturę i w wyniku tego ciągle balansuje pomiędzy normalnością a szaleństwem. Do tego dochodzą ogromne emocje związane z ciągłym niebezpieczeństwem ujawnienia się. I wreszcie element trzeci: otoczenie Dextera, wpływ jego działań na nie i konsekwencje tego (dobitnie pokazane w najnowszym sezonie). IMO to wszystko sprawia, że serial nawet jeśli nie zawsze wywołuje zachwyt, to jednak może się podobać.
Pogrubione, to oł dżizys.
Dexter nie dba o innych, ważny jest jego rytułał. Jak to Debra powiedziała w pewnym odcinku, Nie zabija bo musi. Po prostu mu się to podoba. (O drugim braciszku Morganie.)
U Dextera, jest możliwie lekko inaczej. Ma te czarne pragnienia, które zostały przekierowane przez Harry'ego Morgana. I Ot tyle.
Smallville
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Smallville »

Zabija i po to żeby chronić inne potencjalne ofiary, ale przede wszystkim po to żeby wypełnić swój zwyczaj.
W jego monologach padało zdanie "Nie pozwolę ci skrzywdzić już nikogo więcej". Skierowane do swojego przyszłego celu.

No i nie wiem czy nie dba o innych, czy nawet nie jest mściwy. Przecież w momencie kiedy myślał, że
Spoiler:
I nie było to jednorazowe. Przytoczę jeszcze odcinki w których mieliśmy postać Paula.
Spoiler:
Generalnie nie zgodzę się, że nie dba o innych i zwyczajnie robi to co lubi. Fakt, podoba mu się to, ale jego "mroczny pasażer" niesie ze sobą także coś więcej.
mikel2
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: mikel2 »

Spoiler:
Awatar użytkownika
beata101
Wskaż do odpowiedzi
wszystko
wszystko
Ulubiony Serial: Supernatural

Post autor: beata101 »

No cóż, rozumiem częściowo waszą fascynację w takim razie...
Oczywiście wypowiedź Mortarovitch traktuję jako żart ( przynajmniej mam taką nadzieję :-p że to żart)
Co do innych ...
Yugi_2142 pisze:Dexter poluje na innych morderców, mszcząc się w imieniu ich ofiar i chroniąc przyszłe potencjalne ofiary. To sprawia że trudno jego działania określić jako jednoznacznie złe. Element drugi to sama postać głównego bohatera: patologicznie pozbawionego uczuć mordercy, który jednak nie całkiem został opanowany przez swoją wykrzywioną naturę i w wyniku tego ciągle balansuje pomiędzy normalnością a szaleństwem.
Mimo wszystko, jest klasycznym psychopatą, czytając książki pamiętam, że odrzucało mnie właśnie to jakby chwalenie jego drugiej natury ( Mrocznego Pasażera) , że zabija tylko złych, że zaspokajając swoje chore pragnienia jednocześnie jest w porządku wobec społeczeństwa i innych.
Fascynacja złem jest zrozumiała ( stąd zresztą tak niesamowita popularność cyklu o Lecterze- mówię o ksiązkach nie o filmie) ale mimo wszystko sam pomysł przedstawienia kogoś takiego jako postaci pozytwynej jest dla mnie niepojęte. :shock:

Dziękuję za wszystkie wyjaśnienia :salut: ciekawe były bardzo. :)
http://www.supernatural.com.pl
http://www.jensenackles.pl
dunk on u
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: dunk on u »

Spoiler:
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 16 grudnia 2009, 07:34 przez dunk on u, łącznie zmieniany 1 raz.
djjasiek
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: djjasiek »

Dexter Season4 (XviD asd) EnglishV+NapisyPL Obrazek

Kod: Zaznacz cały

http://thepiratebay.org/torrent/5220777
grzechu
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: grzechu »

czy na hello dex to koniec sezonu? wczesniej sezony byly 'zamykane' - w 1 ginal brat itd - wiodomo cos kiedy kontynuacja?
RazorX63
Wskaż do odpowiedzi

Coś mi się wydaje, że nie obejrzałeś wszystkich odcinków...
adamek1974
Wskaż do odpowiedzi
załapałem bakcyla
załapałem bakcyla

Post autor: adamek1974 »

Mam pytanie, oglądałem tylko 1 sezon a teraz sciągam 4 czy musze obejrzec sezon 2 i 3 zeby zacząc 4? czy moge przeskoczyc?
Dzięki
Awatar użytkownika
Lisu11
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Post autor: Lisu11 »

lepiej 2 i 3 nie ma po co przyspieszać szczególnie że 2 i tak jest zaje**sty, a 3 pomimo ze jest zdecydowanie najsłabsza i tak jest lepsza od niejednego serialu
Cayack
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Cayack »

No i takie przyspieszenie na pewno zakłóci Ci odbiór całości, wystarczy tu choćby wspomnieć postać Lundy'ego który jest w 2 sezonie bardzo ważną postacią.

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ