Matroska Video File(mkv)?

Dyskusje ogólne, nie tylko na tematy związane z serialami TV ale też:
Kino, Muzyka, Film, Wydarzenia, Internet, Społeczność.. itp.
spiderpp
Wskaż do odpowiedzi
youtube Warszawa

Matroska Video File(mkv)?

Post autor: spiderpp »

Ktoś się spotkał z tym formatem plików: Matroska Video File(mkv)?
Awatar użytkownika
Yugi_2142
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: Yugi_2142 »

Widziałem filmy w HD zapisane w takim formacie. Jak to od strony technicznej wygląda, nie mam pojęcia...
Obrazek
Ignorance is a virtue.
shisho
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: shisho »

Matroska to kontener, w który można wrzucić np. kilka ścieżek dźwiękowych do jednego pliku. W anime często to wykorzystują, wrzucając oryginalny japoński dźwięk i angielski dub ;)
Ja osobiście zbytnio ich nie lubię, bo często potrzeba do nich mocniejszego sprzętu i właśnie przez te różne upakowane w nie rzeczy czasem można zwariować (vide wiele róznych napisów i szukaj człowieku te, które Ci się podobają, bo w niektórych programach nie da rady czasem tego zrobić).
Awatar użytkownika
saper202
Wskaż do odpowiedzi
Widziałem wszystko
Widziałem wszystko

Post autor: saper202 »

większość seriali ma odcinki w tym formacie, jakość nieporównywalnie lepsza niż w zwykłuch avi'kach, (szczególnie to widać w serialach akcji, przygodowych np Lost), oglądałbym u siebie w tym formacie ale mam za słabego kompa :cry: no i dysk nie ten (ponad 1 GB jeden odcinek zajmuje)
spiderpp
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: spiderpp »

saper202 pisze: no i dysk nie ten (ponad 1 GB jeden odcinek zajmuje)
hmm to coś się nie zgadza z tym co ja mam na dysku, bo ściągnąłem jeden odcinek Twin Peaks w formacie mkv i zajmuje tylko 160mb.
Smallville
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Smallville »

Ja ściągam zawsze Smallville w takim formacie, jakość fantastyczna. Jest jednak jeden wałek. Choć oglądam bez napisów, to nawet kiedy chcę je włączyć żaden program odtwarzający pliki w formacie mkv ich nie wyświetla :scratch:

Generalnie jednak jeśli chodzi o jakość to jest :ok
wucash
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: wucash »

ja odtwarzam .mkv w zwykłym BESTplayerze, wszystko działa bezproblemowo
jakoś jest super, zarówno gdy pliki są większe jak i mniejsze

oglądam na bieżąco Big Bang Theroy w mkv, pliki po 70MB, obraz na prawdę dobry, a z filmów to ostatni Przekręt (1,36 GB) tutaj już jakoś genialna
Shen
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Shen »

Smallville pisze:Ja ściągam zawsze Smallville w takim formacie, jakość fantastyczna. Jest jednak jeden wałek. Choć oglądam bez napisów, to nawet kiedy chcę je włączyć żaden program odtwarzający pliki w formacie mkv ich nie wyświetla :scratch:

Generalnie jednak jeśli chodzi o jakość to jest :ok
ja uzywam media player classic i wyswietla mi napisy w plikach mkv
Awatar użytkownika
saper202
Wskaż do odpowiedzi
Widziałem wszystko
Widziałem wszystko

spiderpp pisze: ściągnąłem jeden odcinek Twin Peaks w formacie mkv i zajmuje tylko 160mb.
To zależy od kompresji, oryginalne nieskompresowane hdtvripy z tv tyle właśnie zajmują (ponad 1 GB), są też pliki skompresowane tym kodekiem które zajmują stosunkowo mało miejsca, ale jakość jest ciut gorsza od zwykłego xvid'a, i te drugie odpala mi bezproblemowo, czasem je ściągam jak nie ma czegoś w xvidasd, bo jakość i wielkość porównywalna

Added after 1 minutes:
Smallville pisze:Jżaden program odtwarzający pliki w formacie mkv ich nie wyświetla
Mi działają napisy zarówno, w subedicie jak i w allplayerze jak i w mpc, nie wiem w czym ty ogladasz :-]
Sqter
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Sqter »

saper202 pisze:
Smallville pisze:Jżaden program odtwarzający pliki w formacie mkv ich nie wyświetla
Mi działają napisy zarówno, w subedicie jak i w allplayerze jak i w mpc, nie wiem w czym ty ogladasz :-]
W MS Paint pewnie :oops:

MKV to coś ala MP4 czy się mylę?
Smallville
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Smallville »

No więc mnie ich nie wyświetla ani MPC ani Subedit, słownie żaden program ;) No ale nie ważne, istotna jest jakość pliku a ta jest kapitalna. Jak ktoś zamierza obejrzeć film Pandorum, to polecam właśnie w takiej jakości, niemal perfekcja ;)
Awatar użytkownika
saper202
Wskaż do odpowiedzi
Widziałem wszystko
Widziałem wszystko

Nie wiem jak to sie ma od strony technicznej, ale to na pewno nie to samo. Mp4 to format stworzony dla właścicieli mp4 / komórek, a mkv to takie nie wiadomo co :pig: .

Added after 9 minutes:
Smallville pisze:mnie ich nie wyświetla ani MPC ani Subedit
http://foty.ifd.pl/sb.asp?w=520&p=9/ima ... 144732.JPG

w MPC powłączaj jak na zdjęciu, mi działa
Awatar użytkownika
Don_Bazylian
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Post autor: Don_Bazylian »

Ja mam kodeka ze strony subedita i wszystko elegancko śmiga, format fajny, tylko niestety bardzo mało popularny. Ostatnio za sprawą HD jednak się to trochę zmienia.

Szybka odpowiedź

ODPOWIEDZ