Matroska to kontener, w który można wrzucić np. kilka ścieżek dźwiękowych do jednego pliku. W anime często to wykorzystują, wrzucając oryginalny japoński dźwięk i angielski dub
Ja osobiście zbytnio ich nie lubię, bo często potrzeba do nich mocniejszego sprzętu i właśnie przez te różne upakowane w nie rzeczy czasem można zwariować (vide wiele róznych napisów i szukaj człowieku te, które Ci się podobają, bo w niektórych programach nie da rady czasem tego zrobić).
Matroska to kontener, w który można wrzucić np. kilka ścieżek dźwiękowych do jednego pliku. W anime często to wykorzystują, wrzucając oryginalny japoński dźwięk i angielski dub ;) Ja osobiście zbytnio ich nie lubię, bo często potrzeba do nich mocniejszego sprzętu i właśnie przez te różne upakowane w nie rzeczy czasem można zwariować (vide wiele róznych napisów i szukaj człowieku te, które Ci się podobają, bo w niektórych programach nie da rady czasem tego zrobić).
większość seriali ma odcinki w tym formacie, jakość nieporównywalnie lepsza niż w zwykłuch avi'kach, (szczególnie to widać w serialach akcji, przygodowych np Lost), oglądałbym u siebie w tym formacie ale mam za słabego kompa no i dysk nie ten (ponad 1 GB jeden odcinek zajmuje)
większość seriali ma odcinki w tym formacie, jakość nieporównywalnie lepsza niż w zwykłuch avi'kach, (szczególnie to widać w serialach akcji, przygodowych np Lost), oglądałbym u siebie w tym formacie ale mam za słabego kompa :cry: no i dysk nie ten (ponad 1 GB jeden odcinek zajmuje)
[quote="saper202"] no i dysk nie ten (ponad 1 GB jeden odcinek zajmuje)[/quote] hmm to coś się nie zgadza z tym co ja mam na dysku, bo ściągnąłem jeden odcinek Twin Peaks w formacie mkv i zajmuje tylko 160mb.
Ja ściągam zawsze Smallville w takim formacie, jakość fantastyczna. Jest jednak jeden wałek. Choć oglądam bez napisów, to nawet kiedy chcę je włączyć żaden program odtwarzający pliki w formacie mkv ich nie wyświetla
Ja ściągam zawsze Smallville w takim formacie, jakość fantastyczna. Jest jednak jeden wałek. Choć oglądam bez napisów, to nawet kiedy chcę je włączyć żaden program odtwarzający pliki w formacie mkv ich nie wyświetla :scratch:
Generalnie jednak jeśli chodzi o jakość to jest :ok
Smallville pisze:Ja ściągam zawsze Smallville w takim formacie, jakość fantastyczna. Jest jednak jeden wałek. Choć oglądam bez napisów, to nawet kiedy chcę je włączyć żaden program odtwarzający pliki w formacie mkv ich nie wyświetla
Generalnie jednak jeśli chodzi o jakość to jest
ja uzywam media player classic i wyswietla mi napisy w plikach mkv
[quote="Smallville"]Ja ściągam zawsze Smallville w takim formacie, jakość fantastyczna. Jest jednak jeden wałek. Choć oglądam bez napisów, to nawet kiedy chcę je włączyć żaden program odtwarzający pliki w formacie mkv ich nie wyświetla :scratch:
Generalnie jednak jeśli chodzi o jakość to jest :ok[/quote] ja uzywam media player classic i wyswietla mi napisy w plikach mkv
spiderpp pisze: ściągnąłem jeden odcinek Twin Peaks w formacie mkv i zajmuje tylko 160mb.
To zależy od kompresji, oryginalne nieskompresowane hdtvripy z tv tyle właśnie zajmują (ponad 1 GB), są też pliki skompresowane tym kodekiem które zajmują stosunkowo mało miejsca, ale jakość jest ciut gorsza od zwykłego xvid'a, i te drugie odpala mi bezproblemowo, czasem je ściągam jak nie ma czegoś w xvidasd, bo jakość i wielkość porównywalna
Added after 1 minutes:
Smallville pisze:Jżaden program odtwarzający pliki w formacie mkv ich nie wyświetla
Mi działają napisy zarówno, w subedicie jak i w allplayerze jak i w mpc, nie wiem w czym ty ogladasz :-]
[quote="spiderpp"] ściągnąłem jeden odcinek Twin Peaks w formacie mkv i zajmuje tylko 160mb.[/quote]
To zależy od kompresji, oryginalne nieskompresowane hdtvripy z tv tyle właśnie zajmują (ponad 1 GB), są też pliki skompresowane tym kodekiem które zajmują stosunkowo mało miejsca, ale jakość jest ciut gorsza od zwykłego xvid'a, i te drugie odpala mi bezproblemowo, czasem je ściągam jak nie ma czegoś w xvidasd, bo jakość i wielkość porównywalna
[size=75][color=#999999]Added after 1 minutes:[/color][/size]
[quote="Smallville"]Jżaden program odtwarzający pliki w formacie mkv ich nie wyświetla [/quote]
Mi działają napisy zarówno, w subedicie jak i w allplayerze jak i w mpc, nie wiem w czym ty ogladasz :-]
No więc mnie ich nie wyświetla ani MPC ani Subedit, słownie żaden program No ale nie ważne, istotna jest jakość pliku a ta jest kapitalna. Jak ktoś zamierza obejrzeć film Pandorum, to polecam właśnie w takiej jakości, niemal perfekcja
No więc mnie ich nie wyświetla ani MPC ani Subedit, słownie żaden program ;) No ale nie ważne, istotna jest jakość pliku a ta jest kapitalna. Jak ktoś zamierza obejrzeć film Pandorum, to polecam właśnie w takiej jakości, niemal perfekcja ;)
Nie wiem jak to sie ma od strony technicznej, ale to na pewno nie to samo. Mp4 to format stworzony dla właścicieli mp4 / komórek, a mkv to takie nie wiadomo co .
Added after 9 minutes:
Smallville pisze:mnie ich nie wyświetla ani MPC ani Subedit
Nie wiem jak to sie ma od strony technicznej, ale to na pewno nie to samo. Mp4 to format stworzony dla właścicieli mp4 / komórek, a mkv to takie nie wiadomo co :pig: .
[size=75][color=#999999]Added after 9 minutes:[/color][/size]
[quote="Smallville"]mnie ich nie wyświetla ani MPC ani Subedit[/quote]
Ja mam kodeka ze strony subedita i wszystko elegancko śmiga, format fajny, tylko niestety bardzo mało popularny. Ostatnio za sprawą HD jednak się to trochę zmienia.
Ja mam kodeka ze strony subedita i wszystko elegancko śmiga, format fajny, tylko niestety bardzo mało popularny. Ostatnio za sprawą HD jednak się to trochę zmienia.