[mini] Lonesome Dove [5xmini]

Przekonaj się, że to wcale nie nudy!
ana81
Wskaż do odpowiedzi
youtube Warszawa

Post autor: ana81 »

No i jestem po...
Nie wiem co ten serial w sobie ma, ale przyjemnie się go ogląda, nie dłuży się mimo, że akcji w nim tak średnio, no i długie odcinki.
Na pewno zwraca uwagę świetna gra aktorska - pojawia się troche znanych twarzy
Może jakaś prostota, z jaka przedstawiono tę historię, może to, że można w nią uwierzyć, bo nie ma w niej przesady i nadmuchania, a postacie wydaja się takie ludzkie...
Jeszcze tego nie rozgryzłam, w każdym razie - polecam :grin:
A i jeszcze jedno - jest trochę westernowy - są Indianie, Strażnicy i obustronne najazdy... Hmm, dla mnie to podchodzi pod western :-p
Awatar użytkownika
piotr_cebo
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Post autor: piotr_cebo »

ana81 pisze:Nie wiem co ten serial w sobie ma, ale przyjemnie się go ogląda, nie dłuży się mimo, że akcji w nim tak średnio, no i długie odcinki.
Ja jestem narazie po 2 odcinkach. I tak jak ana nie wiem co on ma w sobie, ale sprawia, że chce sięgo oglądać.
Obrazek
Awatar użytkownika
panjandrum
Wskaż do odpowiedzi
seriale to moja pasja
seriale to moja pasja

Post autor: panjandrum »

Jest bardzo oryginalny. Pokazuje realia tamtejszej epoki z trochę innej strony niż w westernach, które dotąd oglądałem. To nie tyle western, co westernowy dramat socjologiczny. Do tego świetny Kilmer :) , nie ujmując reszcie obsady, która też została mistrzowsko dobrana.
Istnieje teoria, że jeśli kiedyś ktoś się dowie, dlaczego powstał i czemu służy wszechświat,
to cały kosmos zniknie i zostanie zastąpiony czymś znacznie dziwaczniejszym i jeszcze bardziej pozbawionym sensu.
Istnieje także teoria, że dawno już tak się stało.

Douglas Adams
Awatar użytkownika
Bombom
Wskaż do odpowiedzi
spec
spec
Kontakt:

Post autor: Bombom »

Bardzo fajny serial dopiero teraz miałem szanse obejrzeć. Po trzech odcinkach ma się ochotę na więcej. Polecam nawet tym co nie lubią dzikiego zachodu :) Za niedługo w dziale Up/Down.

Added after 9 hours 39 minutes:

W dziale Up/Down re-seed serialu.
gazebo
Wskaż do odpowiedzi
znam się
znam się

Post autor: gazebo »

W sumie jest już dawno po czasie. Jednak postanowiłem się odezwać. To nie jest mini serial. To nawet nie jest trylogia. Do sięgnięcia do tych filmów zachęcił mnie kolega szukając, o ile dobrze pamiętam, Lonesome Dove, który to widział kiedyś w TV. Szukając okazało się, że to jest dużo więcej. Całość składa się z pięciu miniseriali na podstawie prozy McMurtry'ego. Niestety straciłem te filmy i stąd nie mogę juz podać skąd brałem napisy. Całośc w kolejności (wg książek, a nie czasu produkcji) wygląda tak:

Tnie mi si sieć, przepraszam. Komplet do całości to:
Dead Man's Walk
Comanche Moon
Lonesome Dove
Return to Lonesome Dove
Streets of Laredo
Ostatnio zmieniony 23 marca 2011, 09:48 przez gazebo, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: najphil »

Są napisy do miniserialu z 1993 - Return to Lonesome Dove. To inna, 4 godzina ekranizacja tych powieści.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

To załóż osobny temat - CM było bardzo dobre więc chętnie zobaczę inną wersję.
Obrazek When Dreams Come True...
gazebo
Wskaż do odpowiedzi
znam się
znam się

Szukam napisów wśród znajomych, jak znajdę to dam znać. Może będzie zainteresowanie. Saga jako całość jest niesamowita.
gazebo
Wskaż do odpowiedzi
znam się
znam się

[mini] Dead Man's Walk

Nigdzie nie znalazłem opisu poza informacją, że jest to: "The "prequel" to "Comanche Moon, " depicting the adventures of Woodrow McCall and Gus McCrae as young men adrift in the Old West." Ponieważ oglądałem to uważam, że jest nieodłączną częścią sagi.

Napisy:
http://www.opensubtitles.org/pl/search/ ... ovie-30436

Doszukałem się jeszcze takiego opisu: "Chronologicznie, pierwsza część sagi Larry’go McMurtry opowiadającej o przygodach Woodrowa Call’a i Augustusa McCrae. Przyjaciele wstępują do Teksaskich Rangerów, i przyłączają się do ekspedycji mającej na celu odbicie z rąk Meksykanów Santa Fe.
Najbardziej znaną częścią sagi jest mini serial „Lonesome Dove” („Na Południe od Brazos”) z Robertem Duvallem i Tommym Lee Jones’em. W skład serii wchodzą jeszcze mini seriale: „Comanche Moon” , „Return to Lonesome Dove” , „Streets of Laredo”."
gazebo
Wskaż do odpowiedzi
znam się
znam się

[mini] Lonesome Dove

"Dwaj emerytowani szeryfowie z Teksasu, Gus McRae i Woodrow Call, są zadowoleni na myśl o spędzeniu reszty swoich dni w małym teksańskim miasteczku Lonesome Dove. Ich dawny przyjaciel Jake przyjeżdża do miasta i opowiada im o niesamowitych możliwościach dla ranczerów bydła w Montanie. Zachęcony tym Call namawia Gusa i wielu innych mieszkańców do wyruszenia na niebezpieczny spęd bydła do Montany. Gus ma jednak ukryty cel: jego dawna ukochana mieszka teraz w Nebrasce i liczy, że dostanie od niej drugą szansę. Wraz z czasem trwania wyprawy nabiera ona epickich rozmiarów, ostatecznie stając się prawdopodobnie najważniejszym wydarzeniem w życiu wszystkich uczestników."

Oczywiście gorąco polecam.

I drugi opis: "Po odejściu z szeregów Teksaskich Rangerów Woodrow Call i Gus McCrae zakładają ranczo w Lonesome Dove. Pod wpływem opowieści Jake'a Spoona Woodrow postanawia zebrać stado bydła i popędzić je do Montany. Akcja filmu rozgrywa się 17 lat po "Comanche Moon"."

Napisy:
http://www.opensubtitles.org/pl/search/ ... ovie-24320
gazebo
Wskaż do odpowiedzi
znam się
znam się

[mini] Streets of Laredo

I znowu problem z opisem. :(
"Captain Woodrow Call, now retired from the Rangers, is a bounty hunter. He is hired by an eastern rail baron to track down Joey Garza, a new kind of killer, only a boy, who kills from a distance with a rifle. Joined by his old compadre Pea Eye, it is a long ride to south Texas and the Mexican side of the border, where the past, in the form of Maria Garza, Joey's mother, haunts Call."

"Kapitan Woodrow Call pracuje jako łowca nagród.Kiedy Meksykanin Joey Garza zaczyna mordować
za pomocą karabinu snajperskiego, Call zostaje wynajęty do schwytania go.Dołącza do niego
dawny podkomendny Pea Eye Parker.
Akcja filmu dzieje się 15 lat po wydarzeniach pokazanych w "Powrocie nad Brazos""

Napisy:
http://www.opensubtitles.org/pl/subtitl ... -laredo-pl
http://www.opensubtitles.org/pl/subtitl ... -laredo-pl
gazebo
Wskaż do odpowiedzi
znam się
znam się

[mini] Return to Lonesome Dove

"Kontynuacja wątków z mini serialu "Na Południe od Brazos". Woodrow Call po pochowaniu swojego
przyjaciela Gusa McCrae planuje popędzić na północ stado mustangów.Chce dokonać tego przy pomocy
swoich dawnych przyjaciół Isoma Picketta i Gideona Walkera.Tymczasem Newt na ranczu w Montanie
wpada w kłopoty związane z miejscowym rancherem Dunniganem i jego młodą żoną Ferris.
Akcja filmu dzieje się bezpośrednio po wydarzeniach pokazanych w "Na Południe od Brazos"."

Napisy:
http://napisy24.pl/search.php?str=Retur ... esome+Dove
http://www.opensubtitles.org/pl/search/ ... uageid-pol
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: 2 i pół

Post autor: grego1980 »

Podpisuję się pod wszystkimi czterema propozycjami z tej serii. Mam nadzieję że ktoś się za to weźmie.
Dzięki gazebo za znalezienie napisów.
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Całość wygląda całkiem interesująco. Muszę chyba zobaczyć ten Księżyc Komanczów ;)

Jedna uwaga, trochę się pośpieszyłeś z dodaniem tego od razu, do działu "Mini". Tutaj trafiają tytuły, które już się ukazały w formacie Asd. Od proponowania seriali jest dział "Nowości".

Ale jestem pewien, że tą gorliwość, Asd potraktuje ze swoją słynną wyrozumiałością i z przyjemnością przeniesie ci wątki.;)
ObrazekObrazek
gazebo
Wskaż do odpowiedzi
znam się
znam się

Sorry. :) Zrobiłem to odruchowo tam gdzie był Księżyc Komanczów a nie chciałem już usuwać postów i wklejać na nowo licząc na to, że jakaś dobra dusza się zlituje.

A co do samej sagi to jest to dla mnie mistrzostwo świata. To jest absolutnie niepowtarzalny klimat ukazujący jak wtedy mogło to wyglądać bez żadnych fajerwerkowych pojedynków.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

To na pewno mini czy też film?

// najlepiej zawsze podawać link do imdb //
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Też nie jestem pewny czy to aby nie film...
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Rok 1995, obsada bardzo przyzwoita, 300 minutowy miniserial

http://www.imdb.com/title/tt0112041/
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Ale obsada:

Robert Duvall
Tommy Lee Jones
Danny Glover
Diane Lane
Anjelica Huston
Steve Buscemi ;)

384 min miniserial z 1989r. Tą część na pewno warto wystawić.

http://www.imdb.com/title/tt0096639/
ObrazekObrazek

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ