Killing, The [amc 2011] & Forbrydelsen [2007]

Dura lex sed lex, czyli Sherlock i inni!
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi
youtube Warszawa

Post autor: Bostonq »

Jezu, ale przygnębiający jest ten serial... co oczywiście zapisuję jak najbardziej na plus :) Świetny najnowszy odcinek, choć tradycyjnie niby nie dzieje się zbyt wiele. Ale ta bezradność postaci, brak możliwości sensownego działania, oskarżenia, które niszczą życie. No i zakończenie - trochę z kapelusza, ale podejrzewam, że znajdzie swoje rozwiniecie w kolejnym epizodzie :)
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Nie wiem, jak reszta, ale ja uważam, że to najlepsza premiera tego sezonu (tak, wiem, "Gra o tron" jest cudowna, ale nic nie poradzę, że bardziej do mnie przemawia deszcz niż śnieg ;) ). Z pozoru, to jest tak bardzo nieefektowne - żmudne śledztwo, mało atrakcyjni bohaterowie, a nie sposób się od tej historii oderwać, podejrzewam, że gdybym nie oglądał na bieżąco, a dysponował całością, to tę całość obejrzałbym za jednym zamachem :) W najnowszym odcinku znakomity wątek tego nauczyciela... Jak już pisałem, diabelnie przygnębiający serial. Na szczęście doceniany zarówno wśród widzów, jak i krytyków :)
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

Było już tak blisko a tu... Serial bardzo sprytnie wodzi widza za nos. Każdy odcinek zaskakuje. Również uważam go za nr1 tego sezonu.
PS:Motyw deszczu ewidentnie zapożyczony z Durham County - Bostonq widać, że nie oglądałeś bo tam to dopiero był deszcz!...
Obrazek When Dreams Come True...
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Kto zabił Rosie Larsen? (The Killing)

Zapraszam fanów tegoż serialu do typowania swoich faworytów.
Ponieważ serial co rusz przedstawia dowody wskazujące na coraz to nowego sprawcę morderstwa wytypowanie tego prawdziwego jest naprawdę trudne.

Trzy pierwsze osoby, które nie tylko zagłosują w ankiecie ale i napiszą krótkie uzasadnienie swojej decyzji oraz przede wszystkim trafnie wytypują sprawcę zabójstwa Rosie Larsen otrzymają w nagrodę smyczki firmowe:
Spoiler:
Oczywiście liczą się tylko głosy oddane przed emisją odcinka w którym dowiemy się, kto zamordował.

Oto kandydaci:
Obrazek
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Zapraszam do zabawy w typowanie mordercy:
http://xvidasd.com/phpbb2/viewtopic.php?p=66327#66327
Awatar użytkownika
saper202
Wskaż do odpowiedzi
Widziałem wszystko
Widziałem wszystko

Post autor: saper202 »

Gorzej będzie jak mordercą będzie żadna z powyższych postaci, miejmy nadzieję że nie. Rozumiem że do tego służy ta ostatnia opcja "???"?
atathoth
Wskaż do odpowiedzi
maniak serialowy
maniak serialowy

Post autor: atathoth »

"Trzy pierwsze osoby, które nie tylko zagłosują w ankiecie ale i napiszą krótkie uzasadnienie swojej decyzji"

Zaglosowalem na "???" poniewaz nie ogladam serialu (a chyba warto zaczac :) )
Mam smyczka Asd ;)?
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Po najnowszym (znowu świetnym) epizodzie jeszcze trudniej jest wskazać kogokolwiek :)
Spoiler:
Łamigłówka kryminalna, a przy tym autentyczne emocje - przejmujący wątek Belko. I taka uwaga: najwyraźniej "rimejk" czy jak tam nazwać powtórzenie przez Amerykanów czegoś z Europy, może okazać się dziełem samoistnym, pełnym, zasługującym na uznanie.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

atathoth nie ale możesz napisać na kogo obstawiasz (jeśli nie ma tej osoby w ankiecie.

Przyszło mi do głowy, że może sprawcą okaże się Jack Linden? - to byłby cios dla mamusi mając cały czas sprawcę morderstwa koło siebie... - obstawiam więc jego.
Ender
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Ender »

Spoiler:
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Spoiler:
seymour
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: seymour »

Jeśli miałbym wybierać kogoś z tej listy, to Terry. Dlaczego? Częściowo przez eliminację. Zakładam, że nie jest to ktoś z kampanii Richmonda - raczej nikt nie jest na tyle głupi, żeby zostawić ciało w swoim samochodzie służbowym. Bennet i Belko zostali już "odsiani", a detektywów nie podejrzewam. Tak więc zostaje rodzinka. A Terry często się pojawia, a tak naprawdę to nie wiemy o niej prawie nic. Każda postać została już szerzej przedstawiona; myślę, że kolejne odcinki skupią się właśnie na niej. A dlaczego zabiła Rosie?

Terry zdaje się nie mieć własnego życia: nie ma męża, nie ma dzieci, nie ma przyjaciół, nie ma nawet kota. Rzadko kiedy może widywać się z siostrą i jej rodzinką - oni mają przecież swoje życie. Terry czuje się więc opuszczona, niechciana, nieprzydatna i samotna. Sytuację pogarsza jeszcze otwarta krytyka ze strony rodziców. Jedynie jakaś wielka i straszna tragedia mogłaby spowodować, że na nowo połączyłaby się z siostrą. Może jeśli Rosie by odeszła, to wtedy zrobiłoby się w rodzinie Larsenów miejsce dla niej...
Awatar użytkownika
Shedao Shai
Wskaż do odpowiedzi
mało przepuszczam
mało przepuszczam
Ulubiony Serial: Battlestar Galactica
Kontakt:

Post autor: Shedao Shai »

Ja dalej, konsekwentnie obstawiam Mitch Larsen. Bo kobiety bywają częściej niestabilne emocjonalnie, bo źle jej z oczu patrzy, bo na pewno to nie Bennett, nasi detektywi czy politycy. I taki twist akcji: matka zabiła córkę, byłby czadowy i ciężki do przewidzenia.
asika
Wskaż do odpowiedzi
wciągam się
wciągam się

Post autor: asika »

Stawiam na Belko od samego początku. Jakieś dziwne są jego relacje z dzieciakami Lindenów. Taki "wujek" często chce czegoś więcej. Myslę, że po prostu zagalopował się i chciał zgwałcić Rosie.
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Odcinek specyficzny, bo
Spoiler:
ale bardzo fajny, deszczowy, a i moment, gdy
Spoiler:
. Już niewiele zostało do końca, z tego, co czytałem, to wersja amerykańska została "zcieśniona" względem oryginalnej, stąd możemy za chwilę oczekiwać rozwiązania zagadki - najwyraźniej miejsce z poprzedniego odcinka i lekko obecne w tym odegra w całej historii znaczącą rolę :)
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: najphil »

A ja stawiam na Regi Darnell - głównie dlatego, że mój pokręcony umysł zawsze szuka najbardziej absurdalnych rozwiązań.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Z dużym opóźnieniem zacząłem oglądać ten serial, ale szybko nadganiam. Pewnie będę powtarzał opinie przedmówców, ale ożeż fak, co za klimat.

Pierwsze dwa odcinki były jak smagnięcie biczem. Scena z odnalezienia zwłok dziewczyny i przede wszystkim reakcja rodziców, kosztowała mnie sporo nerwów i pochlastała emocje. Świetnie wyreżyserowane.

Dwójka policjantów, prowadzących śledztwo, wciąż jest dla mnie zagadką (jestem po 8 odcinku) Z jednej strony nieco irytujący, każde z nich ma kilka cech, które strasznie mnie wkurza, ale postacie te na tyle zaciekawiają, że chce poznać ich historię lepiej.

Ten wolny sposób prowadzenia sprawy wydaje się mało realny dla oglądających, przyzwyczajonych do szybkiego tempa w innych, serialowych produkcjach, ale świetnie się sprawdza w budowaniu atmosfery i stopniowym pogłębianiu wiedzy o bohaterach. Przypomina to trochę obieranie cebuli.

Ciekawym wątkiem jest również walka polityczna o władzę w Seatlle. Obserwujemy jak dość idealistyczna postawa jednego z kandydatów stopniowo zaczyna ulegać zmianie i jaką ciężką batalie musi toczyć o zachowanie własnych przekonań w brudnej walce politycznej. Władza deprawuje - może niezbyt oryginalny wniosek, ale bardzo ciekawie pokazany.

No i ten deszcz!!! Mówi się często, że kibicująca publiczność jest da zespołu dodatkowym zawodnikiem. Analogicznie tutaj, pogoda kreuje nasz sposób postrzegania pewnych wydarzeń, buduje nastrój przygnębienia i jest niesamowicie ważnym elementem całości.

Ten serial ma moc!
ObrazekObrazek
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

najphil pisze:Dwójka policjantów, prowadzących śledztwo, wciąż jest dla mnie zagadką (jestem po 8 odcinku) Z jednej strony nieco irytujący, każde z nich ma kilka cech, które strasznie mnie wkurza, ale postacie te na tyle zaciekawiają, że chce poznać ich historię lepiej.
Co jakiś czas pojawiają się ciekawe o nich informacje, dowiadujemy się więcej, są to postaci z krwi i kości. Ludzie narzekają na odcinek 11, bo w sumie jest w całości o nich. Ale właśnie dzięki niemu szczególnie zyskuje postać mężczyzny (już wcześniej okazuje się być kimś o wiele bardziej interesującym, niż to się wydaje) - z pozoru zakapturzony lump, a tak naprawdę...

Tak, serial ma moc i o dziwo, przy tym wolnym tempie i pozornej nieefektowności zyskał znaczną przychylność i sporą widownię. Czyli jest miejsce na takie seriale, a nie tylko (skądinąd fajne) fiuuz wizz buum! :)
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

To prawda "fiuuz wizz buum" było świetnym serialem.

No to pewnie w weekend akurat dotrę do 11 odcinka. Aczkolwiek policjanta nigdy nie odbierałem w kategorii "lumpa". Ewidentnie koleś po przejściach (tu duży pokłon za dobranie aktora do tej roli), ale jego sposób bycia i przede wszystkim taki siłowy sposób prowadzenia przesłuchań sprawia, że ta postać wciąż jest dla mnie "elektryczna". Wzbudzająca niepokój. Warto zwrócić uwagę na to w jaki sposób rozmawiając ze świadkami zmniejsza fizyczny dystans. Podchodzi bardzo blisko, zakłócając tą tak zwaną, prywatną przestrzeń, niczym bokserzy stający na przeciw siebie twarzą w twarz. Agresywne zachowania to coś co lubię ;)
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

najphil pisze:Podchodzi bardzo blisko, zakłócając tą tak zwaną, prywatną przestrzeń
W Polsce przestrzeń intymna wynosi około 1m natomiast w US jest o wiele mniejsza i wynosi około 0,5m...

Stephen Holder to zdecydowanie najciekawsza postać w tym serialu. Wyluzowany glina, który ubiera się jak Biber, posługuje się młodzieżowym slangiem a równocześnie jest cholernie tajemniczy, twardy kiedy potrzeba i po przejściach.

Nie zdziwiłbym się gdyby to on był sprawcą - ciekawe, że został przydzielony do tej sprawy akurat w tym momencie (pełna kontrola nad śledztwem) - A może to Richmond był sprawcą a Holder miał dopilnować, żeby to nie wypłynęło? - to by dopiero było ciekawe zakończenie...

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ