Dallas (2012)

Seriale prawdziwsze niż życie.
Saga
Wskaż do odpowiedzi
youtube Warszawa

Dallas (2012)

Post autor: Saga »

Obrazek
Oryginalne "Dallas" to klasyka telewizji, która jako jedna z pierwszych prezentowała znakomite zwroty akcji i niesamowite cliffhangery. Kontynuacja kultowego serialu łączy starą gwardię ze świeżą krwią, dając ciekawą mieszankę wybuchową.
Zapewne większość z ludzi w okolicach 30 dobrze pamięta ten serial, który w latach 80 podbił caly świat i trochę później trafił do nas i konkurował o widzów z Dynastią. W oryginalnym "Dallas" w podziw wprawiały zawiłe intrygi oraz oszałamiające zwroty akcji. Bez wątpienia jest to klasyk gatunku oper mydlanych z 14 sezonami, spinoffem i kilkoma filmami. Stacja TNT postawiła zrobic remake w którym wracamy znów do rodziny Ewingow jakieś 20 lat po ostatnich wydarzeniach, udało jej się nawet namówić starych i znanych aktorów do powrotu (co chyba jest najlepszą częścią tego remake).

Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Re: Dallas (2012)

Post autor: asd »

Pamiętam "stare" Dallas. Może i konkurował z Dynastią ale przegrał sromotnie. O ile Dynastię oglądałem z zapartym tchem (pierwszy sezon? kilka odcinków? czy jakoś tak) o tyle Dallas jakoś mnie nie urzekł...
Dlatego nie chce mi się zabierać za oglądanie tej nowej wersji.
Promo też niezbyt interesująco wygląda... no ale to w sumie "stricte obyczajówka" - tam nie ma za bardzo co pokazać...
Nie bez znaczenia jest też fakt, że stoi za tym TNT, którego specjalnie nie lubię... Gdyby to np. amc zrobiło to przynajmniej pilot bym oglądnął a tak to poczekam na opinie innych - kto wie?
Obrazek When Dreams Come True...
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: 2 i pół

Post autor: grego1980 »

Zdecydowanie nie. No chyba że będzie miał jakieś świetne recenzje.
Awatar użytkownika
NIke
Wskaż do odpowiedzi
Maniak
Maniak

Dallas (2012)

Post autor: NIke »

Jak przecztytałam opis serialu jeszcze przed premierą, to poważne zastanawiałam się nad wystawieeniem go, ale widząc jak bardzo południowe klimaty tracą u nas popularność (=tłumaczy, np. Hart of Dixie - przetłumaczonych 12 odcinków na 22 odcinki sezonu 1, GCB - przetłumaczone 2 odcinki na 10 odcinków sezonu 1) postanowiłam zobaczyć pilota zanim się zdeklaruję.

Po obejrzeniu pilota rodem z brazylijskich/wenezuelskich telenoweli - wymiękłam i raczej nie będę kontynuować tych tortur.
Dla zainteresowanych (zaznaczam, że to tylko z pilota):
Spoiler:
A to tylko te "kwiatki", które najbardziej utkwiły mi w pamięci...
Hasło/Password: xvidasd.com
Obrazek

***PL***
Proszę o kierowanie zapytań o ponowne wystawienie/seedowanie odcinków/sezonu za pomocą "Prywatnej wiadomości" - wtedy dostaje maila, że coś zostało napisane, a tak dowiaduje się jak wrzucam nowe odcinki (a potem zapominam o tych zapytaniach).

***ENG***
Please send your requests for re-uploads/seeding of episodes/seasons via "private message" - this way I get the e-mail about your request and not see it at the moment of adding links for a new episodes (which leads to me forgeting about your requests).
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: 2 i pół

Post autor: grego1980 »

O kurde to faktycznie grubo pojechali brazylijskimi klimatami. :D
Sądzę że czas takich seriali jednak minął i na jaką dużą oglądalność stacja nie ma co liczyć.
Chociaż znając gust amerykanów wszystko może się zdarzyć.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Liczą na sentyment i starych widzów.
Mogę się założyć, że Dynastię ktoś kiedyś też na nowo nakręci i pewnie się opłaci - choćby dla pilota bo przyciągnie sporą rzeszę widzów. Z ciekawości każdy oglądnie.
Saga
Wskaż do odpowiedzi

Ja obejrzałam nawet dwa odcinki :) zawsze bardziej wolałam Dallas niż Dynastę, ale że byłam wtedy mała i po pierwsze mało pamiętam po drugie chyba nigdy do końca nie rozumiałam kto tak jest z kim i dlaczego teraz mam problem z ogarnięciem kto jest kim.

Na pewno nikt kto nie lubi oper mydlanych (nie telenowel :) ) nie da rady przebrnąć nawet przez pierwszy odcinek (bo wygląda na to że twórcy sięgając po Dallas czyli po klasyk gatunku nie mają zamiaru za bardzo odbiegać od fabuły starego Dallas). Zwroty akcji i intrygi typowe dla gatunku.
NIke pisze: Po obejrzeniu pilota rodem z brazylijskich/wenezuelskich telenoweli - wymiękłam i raczej nie będę kontynuować tych tortur.
Dla zainteresowanych (zaznaczam, że to tylko z pilota):
Spoiler:
Po drugim odcinku sytuacja wyglada juz inaczej :) typowe dla Dallas.
Spoiler:
trzeci odcinek tez obejrzę bo jestem baba i zawsze lubiłam te amerykańskie telenowele :)
Awatar użytkownika
NIke
Wskaż do odpowiedzi
Maniak
Maniak

Dallas (2012)

Post autor: NIke »

Saga pisze:Na pewno nikt kto nie lubi oper mydlanych (nie telenowel :) ) nie da rady przebrnąć nawet przez pierwszy odcinek (...)
Dla mnie telenowela i opera mydlana były mniej lub bardziej synonimami.
Z ciekawości sprawdziłam w Słowniku Języka Polskiego... i oni najwyraźniej też tak uważają.
Czym wg Ciebie one się różnią? (od razu zaznaczam, że pytam z czystej ciekawości, a nie złośliwości :) )

Zareklamowałaś odcinek nr 2, więc (jak to ciekawska kobieta ;) ) postanowiłam go sprawdzić (bo faktycznie to, że pilot był kiepski, nie oznacza, że w kolejnych odcinkach fabuła się nie "rozkręci").
"Kwiatki" tym razem mniej rażące:
Spoiler:
Hasło/Password: xvidasd.com
Obrazek

***PL***
Proszę o kierowanie zapytań o ponowne wystawienie/seedowanie odcinków/sezonu za pomocą "Prywatnej wiadomości" - wtedy dostaje maila, że coś zostało napisane, a tak dowiaduje się jak wrzucam nowe odcinki (a potem zapominam o tych zapytaniach).

***ENG***
Please send your requests for re-uploads/seeding of episodes/seasons via "private message" - this way I get the e-mail about your request and not see it at the moment of adding links for a new episodes (which leads to me forgeting about your requests).
Saga
Wskaż do odpowiedzi

Tak na babski rozum postaram się wyjaśnić czym różni się telenowela od opery mydlanej :)
Telenowela - jest charakterystyczna dla Ameryki Południowej i Środkowej. W telenoweli łatwo wyróżnić główny watek, którym jest najczęściej miłość głównych bohaterów, zwykle od pierwszego wejrzenia, mająca wiele przeszkód do pokonania (inne kobiety, przepaść społeczna On przystojny i bogaty, ona piękna ale biedna, takie głupoty :) , ale zawsze jest happy end i małżeństwo. Watki poboczne sa tylko zapychaczem czasu antenowego bo telenowela leci codziennie :) i najczęściej ma po sto parę odcinków i na tym koniec.

Opera mydlana - gatunek powstał już w XIX wieku i najpierw były to opowieści drukowane w gazetach, potem nadawane w radio (ciekawostka - wyczytałam, że dlatego jest nazywana mydlana bo sponsorowane były przez producentów środków czystości hahahaha :) Opery mydlane przedstawiają sytuacje rodzinne i zawodowe, codzienne problemy bohaterów, pochodzących głównie z klasy średniej (w polskich produkcjach) lub wyższej (produkcje zagraniczne). Są to zazwyczaj historie wielowątkowe, z kilkunastoma głównymi bohaterami, powiązanymi wspólnym miejscem pracy lub więzami pokrewieństwa, oraz licznymi postaciami epizodycznymi. Opiera mydlana jest serialem niekończącym się, maja bardzo dużą liczbę odcinków (Moda na sukces) i sa nadawane przez kilka lub kilkanaście lat (jak na przykład Coronation Street jest emitowana od 1960 roku i ma juz prawie 8000 odcinków :shock: ).
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

A ja serio myślałem, że to od smaku mydła i efektów jakie wywołało by jego zjedzenie... :wc hehe
Saga
Wskaż do odpowiedzi

xvidasd pisze:A ja serio myślałem, że to od smaku mydła i efektów jakie wywołało by jego zjedzenie... :wc hehe
to wcale nie jest taka zła teoria hahaha :ok :ok
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert
Ulubiony Serial: No właśnie? Który?

Post autor: sindar »

Nie wiem, czy ktoś oglądał ten serial, ale po 3 sezonie dostał od stacji TNT cancela.

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ