Cult

Jeśli lubisz gęsią skórkę i strachy pod łóżkiem!
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
youtube Warszawa
Kontakt:

Cult

Post autor: najphil »

Obrazek

Obrazek

Tajemnicza kult się rozprzestrzenia. W dzisiejszym świecie wirtualnych możliwości, sekty mają niewyobrażalny zasięg i możliwość dotarcia do potencjalnych odbiorców - tych najbardziej zagubionych, skonfliktowanych ze społeczeństwem outsiderów. A wpływ bywa iście makabryczny, bo nowi wyznawcy nie wahają się krzywdzić, porywać czy dokonywać zabójstw. A wszystko w imię swojego guru. Taki oto scenariusz ma nowy serial, nadawany przez pewną stację telewizyjną, a który z miejsca zdobywa ogromną rzesze fanów. Czy jednak aby na pewno to tylko wymysł scenarzystów? Bo ludzie zaczynają znikać naprawdę, a fikcyjny świat, wykreowany w telewizji, zaczyna przenikać rzeczywistość.

Obejrzałem pilota i muszę stwierdzić, że to całkiem interesujący pomysł. Scenariusz jest mocno zakręcony i potrzeba chwili, żeby przywyknąć. Tajemnicze kulty zrobiły się ostatnio popularne, ale w tym wypadku trudno tu zarzucać twórcom jakiejś wtórności. Na razie wygląda to świeżo i oryginalnie, a Robert Knepper (najsympatyczniejsza postać z pamiętnego "Prison Break") idealnie pasuje do roli demonicznego guru.

ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Grupa: (XviD asd)
Kontakt:

Re: Cult

Post autor: Lubec »

Nie wiedziałem, ze to już wyszło. Z chęcią obejrzę pilota.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

No i oglądnąłem - z początku niezbyt mi się spodobał. Brak jakiegoś większego wprowadzenia i otoczki - po prostu od razu ginie brat i wkraczamy do akcji. Naiwne sceny też niezbyt zachęcają do oglądania... Ale w sumie nie był taki zły a i wszechobecna tajemniczość oraz tatuaż na ręku pewnej pani wymownie świadczą o jego rozwojowości.
Na pewno oglądnę więc następny odcinek.
Obrazek When Dreams Come True...
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Bostonq »

A mi spodobało się bardzo :) O wiele bardziej niż nudnawy i mało oryginalny "Zero Hour", a można to jakoś porównać, bo tu i tu najważniejsza jest tajemnica :) W "Cult" jest jej dużo, sprawnie została podana, ale najciekawsza jest forma i nieustanna zabawa z przenikaniem się świata serialu wewnątrz serialu i naszej rzeczywistości - przecież producent serialu "Cult" nazywa się tak samo, jak tego w serialu, a do tego wyświetla to wszystko ta sama stacja :) Przy tym nie ma wrażenia bałaganu, chaosu, wszystko ładnie się splata i zastanawia, co będzie dalej :) Co prawda, pewnie okaże się, że to wszystko nie będzie później już takie fajne, ale pewien efekt świeżości jest i choćby dlatego warto spróbować :)
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Po drugim odcinku bardzo mi się spodobało. Głównie za sprawą klimatu tajemniczości, który panuje w tym serialu. Jest to lepsze rozwiązanie i bardziej odpowiada mojemu wyobrażeniu dotyczącym tego typu sekt niż to przedstawione w The Following gdzie wyznawcy sekty są praktycznie w każdym urzędzie/oddziale policyjnym czy służbach specjalnych.
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Cancel. Jeszcze dwa, trzy odcinki i cancel. Czemu? Bo serial jest zły, beznadziejny, kiepski? Nie. Dokładnie na odwrót. Jest świetny! :) Tylko że nijak nie przystaje do percepcji widza amerykańskiego, który swoją ilością decyduje o przetrwaniu serialu. Fikcja cudownie miesza się z pozorną realnością - kto może mieć pewność, że ci niby szukający zaginionego brata to nie część serialu? Skoro - czego pewnie nikt nie zauważa Steven Rae jest zaangażowany w produkcję serialu w serialu i serialu, o którym tu mówimy (kto by czytał napisy..) ;) Robert Knepper jest cudowny, a kto wie, kim jest grana przez niego postać naprawdę? Aktorem? Przywódcą sekty? Przecież świetna ostania scena drugiego odcinka niczego nie wyjaśnia, a jednocześnie daje pozór dostępu do czegoś więcej.. Generalnie - jak pisał asd - atmosfera tajemnicy - jak rzadko kiedy - udała się kapitalnie, przy tym mamy T-Baga, mnóstwo mieszania czasem, rzeczywistością, przenikanie się tego, co fikcyjne z tym, co realne - osobiście, jestem zachwycony. Ale - tak jak mówiłem - cancel ;)

I nawet ona nie wystarczy ;)

Obrazek
Awatar użytkownika
brexerb
Wskaż do odpowiedzi
spec
spec

Post autor: brexerb »

I ten przepiękny pontiac GTO , chlip
jak to cancel? do dupy.
Si Vis Pacem Parabellum
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Serial cudownie się rozwinął - to obecnie najlepsza pozycja jaką dane jest mi obejrzeć. Cholera gdybym wiedział to bym się za niego w ogóle nie zabierał... :smt088
Saga
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Saga »

Jak mi sie coś spodobało to dają cancela :/ a inne głupoty ciągną w nieskończoność
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Ale ja nigdzie nie napisałem, że serial dostał cancel :) Ja sobie tak wróżyłem, biorąc pod uwagę poziom skomplikowania produkcji i niską oglądalność. Na razie - ku mojemu zaskoczeniu - serial trwa :)
Awatar użytkownika
mszyszka01
Wskaż do odpowiedzi
większość oglądam
większość oglądam

Post autor: mszyszka01 »

Dzisiaj pojawiło się info, że serial dostał cancela i do tego został zdjęty z anteny :(
Bostonq
Wskaż do odpowiedzi

Fakt: http://tvbythenumbers.zap2it.com/2013/0 ... ns/177335/

Moje niechciane proroctwo się sprawdziło... A tyle odcinków poszło, już myślałem, że jednak się ostanie :(
Saga
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Saga »

Przykra wiadomość serial miał potencjał :(
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Czyli nie ma już najmniejszych szans na ósmy odcinek? Nawet w sieci nie wypuścili? Szkoda...
nova.nike
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: nova.nike »

Hmmm... mi zbytnio nie przypadł do gustu. Nie do końca wiem czego oczekiwałam po tym serialu, więc ciężko mi to do końca sprecyzować ale chyba właśnie ten drugi, telewizyjny świat mi przeszkadzał, miałam wrażenie przesadzonej kiczowatości na tym polu. Być może był to zabieg celowy żeby można było odróżnić serial telewizyjny od "rzeczywistości", ale mnie strasznie to irytowało. Dodatkowo miałam wrażenie dużej chaotyczności, tak jakbym zaczęła oglądać serial od drugiego, trzeciego odcinka i nie znam początków. Być może te odczucia znikłyby w czasie oglądania, ale w związku z usunięciem serialu, poprzestałam na odcinku drugim.
Awatar użytkownika
brexerb
Wskaż do odpowiedzi
spec
spec

Post autor: brexerb »

ten drugi telewizyjny świat był właśnie świetny, fakt ta konwencja wymaga/wymagała śledzenia serialu od początku , a czasem nawet powrotu do poprzedniego odcinka .
I przyznam że mi się podobało wykorzystanie personaliów twórcy w serialu jaki w serialu [ kto ogląda ten wie :)] . Ale cancel ? pójdę się chyba załamać .
Si Vis Pacem Parabellum
Awatar użytkownika
joana
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Jak wybrać jeden?

Post autor: joana »

Gdzieś chyba przeczytałam, ze pozostałe, niewyemitowane odcinki Cult, maja być letnim zapychaczem w programie.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

No tak ale nie wierzę, że te kilka odcinków zamknie całą historię - chyba więc lepiej szybko zapomnieć o tym serialu :(
Awatar użytkownika
joana
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Jak wybrać jeden?

Post autor: joana »

Stacja CW wyemituje 28 czerwca (5 i 12 lipca) końcowe odcinki serialu, w 2 godzinnych blokach.
Awatar użytkownika
X-asd
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń
Kontakt:

Post autor: X-asd »

Dziś patrzę a tu dziesiąty odcinek w sieci... coś mnie ominęło? Bo stanąłem chyba na siódmym... :scratch:

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ