🧺🐰🥚🐑🫘🌿 Wesołego Alleluja 🌿🐇🐣🌷

Uwagi dotyczące serwisu i forum.

Co robimy i kim jesteśmy? Pomoc.
Przedstaw się i nie bój się pytać - odpowiemy na KAŻDE pytanie.
Awatar użytkownika
joana
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
youtube Warszawa
Ulubiony Serial: Jak wybrać jeden?

Re: Uwagi dotyczące serwisu i forum.

Post autor: joana »

Niezbyt mi pasuje, że posty z nowymi linkami ze strefy download pojawiają się w sekcji "komentarze" na portalu.
Calcat iacentem vulgus (Seneka, rację ma)
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert
Ulubiony Serial: No właśnie? Który?

Post autor: sindar »

Potwierdzam odczucia joany co do linków w komentarzach.
Dodatkowo skróciłbym napisy - do 5 ostatnich i wydłużył listę ostatnich komentarzy o 10.
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Grupa: (XviD asd)
Kontakt:

Post autor: Lubec »

Mam ten sam problem co delta, jak jestem zalogowany to nie działa zakładka portal i we wszystkich stylach jest tak samo.
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

u mnie działa... dziwne
Awatar użytkownika
joana
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Działa sindar, bo masz uprawnienia moderatora.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

To po kolei:
sindar pisze:(...)Od razu pierwsza uwaga - jakos dla mnie mala czcionka jest jak czytam w laptopie...
Jeśli chodzi o formularz dodawania serialu to i owszem - zmienię ale jutro.
sindar pisze:Na głównej stronie przy newsach dodałbym "skomentuj"
Można też wstawić to zamias "nowy temat" albo "dodaj newsa". Wstawianie tego 2 razy nie ma sensu
Jest takie coś na dole ale fakt - malutkie. Powiększyć?
I czy nie usunąć tego u góry po lewej? (włącznie z ikoną?)
obrazek
sindar pisze:Inna uwaga - dłuższe newsy na głównej stronie się przycinają - trzeba kliknąc read all, by zobaczyć całość.
Zmienione.
joana pisze:Nie mogę zmienić ikonki przy serialu z " przerwa w emisji" na "na na antenie"
Dlaczego? Pewnie dlatego, że za małe są na pasku tak? Czy jakaś inna przyczyna?
delta1908 pisze:A będzie coś takiego jak poprzednia "strona główna", czy trzeba się zadowolić zakładką "nowe posty". Tamto mi się o wiele bardziej podobało.
Już jest - zobacz teraz (poprawiłem ustawienia - powinno działać.)
sindar pisze:1. portal nie pamięta ustawień stylu mimo zalogowania użytkownika.
2. Formularz "dodaj serial do bazy" jest wciąż w stylu clearblue.
1.Zmień go w swoim panelu a nie na w tej opcji na głównej.
2.JW
joana pisze:Niezbyt mi pasuje, że posty z nowymi linkami ze strefy download pojawiają się w sekcji "komentarze" na portalu.
Wydzielone osobno - może być?
sindar pisze:Dodatkowo skróciłbym napisy - do 5 ostatnich i wydłużył listę ostatnich komentarzy o 10.
Skrócone i wydłużone do 25

Piszcie nadal uwagi a ja lecę programować dalej :)
Obrazek When Dreams Come True...
Awatar użytkownika
joana
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Już mogę zmieniać ikonkę, a wczoraj po właczeniu edycji nie było paska z opcjami.
Fakt, ikonki małe, ale dam radę.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Już poprawiłem wielkość :)
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Kontakt:

Już jest! Strona główna działa.

Kolejna uwaga. Wcześniej jak wchodziłem do danego tematu to wrzucało mnie do ostatniego nieprzeczytanego posta. Teraz wrzuca mnie na pierwszą stronę w danym temacie, włącznie z tym.
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

1. Wygląda teraz lepiej z uporządkowaniem "Dodaj newsa" "Skomentuj" itd.
Aczkolwiek trochę mi brakuje linku do kategorii "Newsy...", aby zobaczyć od razu całą listę newsów i to samo w "Dodanych Serialach".. Czy ktoś też tak ma?

2. Zmienilem styl w ustawieniach uzytkownika i jest ok. Aczkolwiek nadal uwazam, ze zmiana stylu przez zalogowanego uzytkownika z poziomu głównej strony powinna być zapamiętywana.
3. W stylu SE Gamer słowo "Ankieta" w "Ankieta: Przebudowa serwisu" na stronie głównej jest niewidoczne (zlewa się z tłem)

4. Obecny podział lewej kolumny na sekcje - z mojej strony ok.
Jedynie mam wątpliwości:
- do kalendarza, czy nick dodającego nie powinien być analogicznie jak w komentarzach, czyli de facto "/orion" :)
- do bannerków dodanych seriali (trochę są nieaktualne). Może lepiej by były linki?

5. Logo seriale-asd.pl (górny lewy róg) powinno linkować na główna stronę portalu a nie forum.

6. Rozumiem, że numery stron na głównej 1,2,3... powinny działać niezależnie dla newsów i dodanych seriali? W tej chwili niezależnie gdzie się kliknie, przełącza się i jedno i drugie.

7. Przycisk "REply" zmieniłbym nazwę na "Pełny Edytor", czy jak to tam było w poprzedniej wersji systemu.
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Kontakt:

Lewa kolumna jest trochę za wąska, myślę że trzeba dać co najmniej taką szerokość jak ma prawa kolumna.

W stylu polsilver środkowa kolumna robi się szersza niż w pozostałych stylach, no i brakuje w tedy bannerka i górnej belki z menu.
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

Formularz Dodawania Seriali
1.Czcionka zdecydowanie za mała
2.Nie działa link do wstawiania grafiki.
3. Za małe ikonki "wkrótce" "na antenie" itp.
3.Z innej beczki - lekko skorygowałbym linki:
-oficjalna strona
-youtube
-imdb
-filweb
-inne (bez precyzowania)
Awatar użytkownika
delta1908
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: The Shield

Post autor: delta1908 »

Lubec pisze:Lewa kolumna jest trochę za wąska, myślę że trzeba dać co najmniej taką szerokość jak ma prawa kolumna.
Popieram. Rozszerzyłbym nawet kosztem zwężenia prawej kolumny.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Uff - oczy mi już padają ale jedziemy dalej - podstrony działają - seriale zaktualizowane.
A więc:
Lubec pisze:(...) Kolejna uwaga. Wcześniej jak wchodziłem do danego tematu to wrzucało mnie do ostatniego nieprzeczytanego posta. Teraz wrzuca mnie na pierwszą stronę w danym temacie, włącznie z tym.
Poprawione ale sprawdź i napisz czy działa!
sindar pisze:1. Wygląda teraz lepiej z uporządkowaniem "Dodaj newsa" "Skomentuj" itd.
Aczkolwiek trochę mi brakuje linku do kategorii "Newsy...", aby zobaczyć od razu całą listę newsów i to samo w "Dodanych Serialach".. Czy ktoś też tak ma?

2. Zmienilem styl w ustawieniach uzytkownika i jest ok. Aczkolwiek nadal uwazam, ze zmiana stylu przez zalogowanego uzytkownika z poziomu głównej strony powinna być zapamiętywana.
3. W stylu SE Gamer słowo "Ankieta" w "Ankieta: Przebudowa serwisu" na stronie głównej jest niewidoczne (zlewa się z tłem)

4. Obecny podział lewej kolumny na sekcje - z mojej strony ok.
Jedynie mam wątpliwości:
- do kalendarza, czy nick dodającego nie powinien być analogicznie jak w komentarzach, czyli de facto "/orion" :)
- do bannerków dodanych seriali (trochę są nieaktualne). Może lepiej by były linki?

5. Logo seriale-asd.pl (górny lewy róg) powinno linkować na główna stronę portalu a nie forum.

6. Rozumiem, że numery stron na głównej 1,2,3... powinny działać niezależnie dla newsów i dodanych seriali? W tej chwili niezależnie gdzie się kliknie, przełącza się i jedno i drugie.

7. Przycisk "REply" zmieniłbym nazwę na "Pełny Edytor", czy jak to tam było w poprzedniej wersji systemu.
ad1. - dodałem na dole koło komentarzy - nie zaszkodzi.
ad2. - być może ale na razie uważam to za mało istotne - wrócimy do tego.
ad3. - docelowo ankiet nie będzie na głównej więc nie poprawiam.
ad4. - kalendarz - skrypt czeka w kolejce do poprawy więc się nie wypowiadam (bo jeszcze nie obmymyśliłem ale faktycznie źle to wygląda).
ad4. - bannerki przeskaluję i powinno być ok.
ad5. - w którym stylu?
ad6. - Wiem ale nie wiem gdzie zrobiłem błąd - do poprawienia kiedyś.
ad7. - Gdzie? (printscr?)

Lubec pisze:Lewa kolumna jest trochę za wąska, myślę że trzeba dać co najmniej taką szerokość jak ma prawa kolumna.

W stylu polsilver środkowa kolumna robi się szersza niż w pozostałych stylach, no i brakuje w tedy bannerka i górnej belki z menu.
Wiem i też mi to nie leży ale - dwa tygodnie to testowałem i przy szerszej kolumnie (lewej), przy mniejszych rozdzielczościach portal się sypie.
Jak ktoś pzregląda w smartfonie albo netbooku przy rozdzielczości 1024x... to brakuje miejsca:
Portal zajmuje 80% szerokości - w zaokrągleniu zostaje 800px, jeśli dodam lewą na szerokość 300px (obecnie ma 200px), a prawą na 200px (jak teraz) to na środek zostaje... tylko 300px! (czyli tyle co miała by wynosić ta lewa kolumna!)
W tej sytuacji praktycznie każdy wpis rozwali portal lub wydłuży go w nieskończoność!
Nie chcę ucinać tak jak to było poprzednio.
Ale mam taki pomysł - jak się uporamy z tym wszystkim to stworzę wersję mobilną (detekcja rozdzielczości) i wtedy będzie można pomyśleć nad rozszeżeniem leewej kolumny.
Na razie jednak musi tak być jak jest.

sindar pisze:Formularz Dodawania Seriali
1.Czcionka zdecydowanie za mała
2.Nie działa link do wstawiania grafiki.
3. Za małe ikonki "wkrótce" "na antenie" itp.
3.Z innej beczki - lekko skorygowałbym linki:
-oficjalna strona
-youtube
-imdb
-filweb
-inne (bez precyzowania)
ad1 i ad2 oraz ad3 - mógłbyś wstawić printscr?
ad4. - co masz na myśli?
delta1908 pisze:Popieram. Rozszerzyłbym nawet kosztem zwężenia prawej kolumny.
Prawa ma 200px szerokości - jak się ją zmniejszy np. o połowę to nie będzie miała sensu.
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Kontakt:

asd pisze:Uff - oczy mi już padają ale jedziemy dalej - podstrony działają - seriale zaktualizowane.
A więc:
Lubec pisze:(...) Kolejna uwaga. Wcześniej jak wchodziłem do danego tematu to wrzucało mnie do ostatniego nieprzeczytanego posta. Teraz wrzuca mnie na pierwszą stronę w danym temacie, włącznie z tym.
Działa.
asd pisze:

Wiem i też mi to nie leży ale - dwa tygodnie to testowałem i przy szerszej kolumnie (lewej), przy mniejszych rozdzielczościach portal się sypie.
Jak ktoś pzregląda w smartfonie albo netbooku przy rozdzielczości 1024x... to brakuje miejsca:
Portal zajmuje 80% szerokości - w zaokrągleniu zostaje 800px, jeśli dodam lewą na szerokość 300px (obecnie ma 200px), a prawą na 200px (jak teraz) to na środek zostaje... tylko 300px! (czyli tyle co miała by wynosić ta lewa kolumna!)
W tej sytuacji praktycznie każdy wpis rozwali portal lub wydłuży go w nieskończoność!
Nie chcę ucinać tak jak to było poprzednio.
Ale mam taki pomysł - jak się uporamy z tym wszystkim to stworzę wersję mobilną (detekcja rozdzielczości) i wtedy będzie można pomyśleć nad rozszeżeniem leewej kolumny.
Na razie jednak musi tak być jak jest
No to może sekcje pozamieniać miejscami. Te z prawej kolumny niech idą na lewo i na odwrót. Rozwiązanie chyba najmniej inwazyjne i nie powinno rozpieprzyć serwisu.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Obecnie obie kolumny maja po 200px (dzięki czemu dobrze się wyświetla) więc nie ma sensu je zamieniać.
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

Poruszę tylko te otwarte i bardziej istotne sprawy:

Wszystkie style poza clear blue. Dodatkowo w prosilver nie ma nagłówka z "utopią" i belek nawigacyjnych

obrazek

Choćby w miejscu powyżej (i też na dole strony)
Przy okazji zauważyłem, że jak zaczynam pisać w trybie szybkiej odpowiedzi i przełączam do pełnego edytora (obecnie Reply), to nie przenosi mi tekstu do tego pełnego edytora (przenosiło na starym forum),

Dodawanie seriali:

1. Czcionka (właściwie wszędzie):
Na zrzucie ekanu wychodzi większa niż w rzeczywistości

obrazek

2. Z grafiką chodzi o to, że nie działa przycisk [img]upload[img]

3. Chodzi mi o te ikonk w formularzu dodawania seriali (nie zrobiłem zrzutu z niego, bo musialbym wyslac pusty albo lipny formularzi:
obrazek

4. Zmiana linkow w formularzu - zostawiam to na kiedys

Pliki tłumaczenia
Przenoszę dyskusję tutaj. Trochę kicha z tym plikiem, starałem się nic nie zmienać... :/
W każdym razie jeśli będę mógł pomóc to pomogę, tylko teraz mam w planach 2 wyjazdy i chyba dopiero będę mógł się za to zabrać pod koniec sierpnia
Awatar użytkownika
delta1908
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: The Shield

Post autor: delta1908 »

W końcu dobrze ogląda się na tablecie, bo przy poprzednim forum się nie dało, ucinało tekst z prawej strony. Teraz jest ok.
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

asd pisze:Uff - oczy mi już padają ale jedziemy dalej - podstrony działają - seriale zaktualizowane.
Yhm... tylko pytanie... jak się do nich dostać?
Oczywiście nie do oczu, tylko do podstron? :)
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Kontakt:

Lubec pisze:
asd pisze:
Działa.
Kurcze działa, ale tylko kiedy wchodzi się ze strony portalu. Kiedy wchodzę z pozycji forum lub wybierając z menu: nieprzeczytane posty kieruje mnie do pierwszego posta w temacie.

Nazwę działu: Newsy, Plotki, Ploteczki, Trailery, Ciekawostki i Wydarzenia. skróciłbym do Newsy, Plotki, Trailery i Wydarzenia.

Na stronie głównej w kolumnie z newsami usunąłbym link: Napisz swojego Newsa, no bo jeżeli jest już DODAJ NEWSA. to niepotrzebnie się powtarza.

Szybka odpowiedź

ODPOWIEDZ