The Casual Vacancy (Trafny Wybór po polsku), pierwsza książka autorki Harry'ego Pottera J. K. Rowling, która była adresowana do dorosłego czytelnika, zostanie przeniesiona przez BBC i HBO na mały ekran w formie 3-godzinnego miniserialu.
Książka opowiada o losach mieszkańców brytyjskiego miasteczka Pagford po śmierci urzędnika miejskiego i jest satyrą na brytyjską klasę średnią.
Nie znam tej książki, więc nie mam specjalnych oczekiwań wobec Trafnego Wyboru, aczkolwiek koprodukcja BBC i HBO zapowiada wysoki poziom produkcji.
The Casual Vacancy (Trafny Wybór po polsku), pierwsza książka autorki Harry'ego Pottera J. K. Rowling, która była adresowana do dorosłego czytelnika, zostanie przeniesiona przez BBC i HBO na mały ekran w formie 3-godzinnego miniserialu. Książka opowiada o losach mieszkańców brytyjskiego miasteczka Pagford po śmierci urzędnika miejskiego i jest satyrą na brytyjską klasę średnią.
Nie znam tej książki, więc nie mam specjalnych oczekiwań wobec Trafnego Wyboru, aczkolwiek koprodukcja BBC i HBO zapowiada wysoki poziom produkcji.
Bardzo lubię oglądać małomiasteczkowe, prawie że zamknięte społeczności - dla mnie to egzotyka. "Trafny wybór" rozgrywa się niestety też w świecie młodych i gniewnych nastolatków co może już okazać się dla mnie nie do przełknięcia. Dobrze, że ma to być mini serial więc jest szansa, że nie zdąży mnie znudzić
Bardzo lubię oglądać małomiasteczkowe, prawie że zamknięte społeczności - dla mnie to egzotyka. "Trafny wybór" rozgrywa się niestety też w świecie młodych i gniewnych nastolatków co może już okazać się dla mnie nie do przełknięcia. Dobrze, że ma to być mini serial więc jest szansa, że nie zdąży mnie znudzić :)
Kiedy dowiedzialam sie, ze HBO i BBC wyprodukuja razem Trafny wybor, bylam zachwycona. Teraz moge tylko powiedziec, ze jestem bardzo rozczarowana. Nie mam pretensji o pewne zmiany w stosunku do ksiazki, o brak pewnych postaci, uproszczenia. Wiadomo, ze przy ekranizacjach ciezko jest pokazac wszystko. Mam zal jedynie o to, ze w ogole nie oddano swietnego klimatu tej powiesci, czytajac bylam zachwycona calym wachlarzem rozbudowanych postaci, ktore nie dzielily sie jedynie na dobrych i zlych, ale kazdy mial cos na sumieniu, jednoczesnie nielubiane osoby, potrafily zaskoczyc czyms pozytywnym. Tutaj w ogole tego nie ma, wszyscy sa jednowymiarowi, cala historia jest opowiedziana mam wrazenie na jednostajnym poziomie emocjonalnym, po prostu patrzysz i biernie przyjmujesz to, co sie dzieje. Jestem ciekawa, czy osoby, ktore nie czytaly ksiazki, beda w ogole wiedzialy o co tu chodzi i o czym to jest opowiesc, bo dla mnie jest to bardzo chaotycznie napisane. Nie ma wlasnie tego przekroju spoleczenstwa o ktorym wspomnial delta, ja odnioslam wrazenie, ze jest to serial o Krystal Weedon. Niby oceniam na 6/10, ale nie polecam, zmarnowany potencjal.
Kiedy dowiedzialam sie, ze HBO i BBC wyprodukuja razem Trafny wybor, bylam zachwycona. Teraz moge tylko powiedziec, ze jestem bardzo rozczarowana. Nie mam pretensji o pewne zmiany w stosunku do ksiazki, o brak pewnych postaci, uproszczenia. Wiadomo, ze przy ekranizacjach ciezko jest pokazac wszystko. Mam zal jedynie o to, ze w ogole nie oddano swietnego klimatu tej powiesci, czytajac bylam zachwycona calym wachlarzem rozbudowanych postaci, ktore nie dzielily sie jedynie na dobrych i zlych, ale kazdy mial cos na sumieniu, jednoczesnie nielubiane osoby, potrafily zaskoczyc czyms pozytywnym. Tutaj w ogole tego nie ma, wszyscy sa jednowymiarowi, cala historia jest opowiedziana mam wrazenie na jednostajnym poziomie emocjonalnym, po prostu patrzysz i biernie przyjmujesz to, co sie dzieje. Jestem ciekawa, czy osoby, ktore nie czytaly ksiazki, beda w ogole wiedzialy o co tu chodzi i o czym to jest opowiesc, bo dla mnie jest to bardzo chaotycznie napisane. Nie ma wlasnie tego przekroju spoleczenstwa o ktorym wspomnial delta, ja odnioslam wrazenie, ze jest to serial o Krystal Weedon. Niby oceniam na 6/10, ale nie polecam, zmarnowany potencjal.