[doc] Food, Inc. [2009]

Dokumentalne - Ktokolwiek widział, ten wie więcej!
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
youtube Warszawa
Ulubiony Serial: Rescue Me

[doc] Food, Inc. [2009]

Post autor: asd »

Dokument przedstawiający jaki wpływ na to co jemy mają wielkie przemysły żywnościowe.

Obrazek

Pierwsze co przychodzi na myśl po oglądnięciu to: "dobrze, że nie żyję w USA" - ale nie ma co się łudzić - oczywiście w naszym kraju jeszcze nie ma czegoś takiego i na taką skalę ponieważ u nas rolnictwo jest bardzo rozdrobnione, ale z dnia na dzień będzie coraz podobnej.
Szybki tryb życia promuje żywienie w Fast-foodach - będą więc rosły w siłę a wtedy zaczną wymuszać zmiany w produkcji.

Najsmutniejsza w tym filmie była scena tej rodzinki, która niby nie ma pieniędzy i czasu i rodzice wolą dzieciom kupić po hamburgerze zamiast ugotować obiad. 1burger = 1$, kupili w fast foodzie burgerów za 11$, u nas w Macu kanapka jest po 3pln czyli wydali ponad 30pln.
No za tyle to obiad, np. zupę spokojnie można ugotować i to z wkładką
(Przykładowa podana cena za brokuł w filmie= 1,29$ za sztukę).
Wynika więc z tego, że amerykanie w większości to lenie.

Druga sprawa - przeciętny amerykanin zjada rocznie 90kg mięsa (wliczając w to dzieci) - ja piernicze - tyle to ja nawet w 10lat nie zjem!! Nie, żebym był wegetarianinem ale nie przepadam specjalnie za mięsem.
Nie rozumiem tej fascynacji burgerami i frytkami - owszem - fajne i szybkie ale żeby codziennie? bleee

Wracając do samego filmu - niestety ekipa nie została wpuszczona do żadnego zakładu przetwórstwa - nie znajdziesz więc w nim sensacji. Dodatkowo jest dłuuugi (niepotrzebnie), ale warto oglądnąć, żeby się zastanowić nad tym, co wkładamy do swoich ust - SMACZNEGO! :ok :ok
Obrazek When Dreams Come True...
Awatar użytkownika
panjandrum
Wskaż do odpowiedzi
seriale to moja pasja
seriale to moja pasja

Post autor: panjandrum »

90 kg mięsa? To 25 dag dziennie. Tyle to nie zjadam, ale z myślę, że z 10-15. Dodam, że gruby nie jestem ;) . Co do frytek, to lubię, ale też nie do przesady, a hamburgerów raczej nie jadam, a już na pewno nie z McDonalda, czy tym podobnych. Wolę sobie zrobić (ewentualnie zamówić) pizze.
Istnieje teoria, że jeśli kiedyś ktoś się dowie, dlaczego powstał i czemu służy wszechświat,
to cały kosmos zniknie i zostanie zastąpiony czymś znacznie dziwaczniejszym i jeszcze bardziej pozbawionym sensu.
Istnieje także teoria, że dawno już tak się stało.

Douglas Adams
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Potwierdza to zresztą Earth2100:

Obrazek

Nie ma szans, aby reszta świata jadła mięso|w takich ilościach jak my (Amerykanie).
Jeśli każdy na świecie,|zjadałby tyle mięsa co przeciętny Amerykanin,
trzeba by zasobów czterech Ziem,|by nakarmić wszystkich.
Shen
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Shen »

panjandrum pisze:90 kg mięsa? To 25 dag dziennie. Tyle to nie zjadam, ale z myślę, że z 10-15. Dodam, że gruby nie jestem ;) . Co do frytek, to lubię, ale też nie do przesady, a hamburgerów raczej nie jadam, a już na pewno nie z McDonalda, czy tym podobnych. Wolę sobie zrobić (ewentualnie zamówić) pizze.
Ja zjadam minimum 30 dag miesa dziennie, czasem i grubo ponad 0,5kg, jak robiłem mase na siłowni to i ponad kilogram piersi z kurczaka pochłaniałem. Tylko nie jem tego w postaci burgerow, wole mieso pieczone lub gotowane. Rocznie mi wychodzi grubo ponad 100kg miesa. Takie filmy to raczej omijam, czasami lepiej nie wiedziec co sie je :)
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Polecam - zwłaszcza jak robią kurczaki w w tak krótkim czasie (rosną dwa razy szybciej) i dlaczego mają takie duże piersi (filety).
A potem się ludzie dziwią, że antybiotyki na nich nie działają.
Shen
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Shen »

Naczytalem sie o tym sporo, szczegolnie o genetycznie modyfikowanej kukurydzy ktora opychaja sie amerykanie i tucza tym bydło.
Awatar użytkownika
Yugi_2142
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: Yugi_2142 »

xvidasd pisze:A potem się ludzie dziwią, że antybiotyki na nich nie działają.
...albo że nie umieją grać w piłkę ręczną, albo że mało wypowiadają się na forach internetowych. IMO związek ten sam czyli żaden. Jeśli antybiotyki na kogoś nie działają zazwyczaj dlatego że były wcześniej nadużywane lub używane niewłaściwie.
Obrazek
Ignorance is a virtue.
shisho
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: shisho »

Chętnie obejrzę :) Zobaczę, co tam ciekawego autorzy mają do przekazania, chociaż na 100% nijak to nie zmieni moich poglądów na to, co jem ;]
Swoją drogą- przełamałem się i to pierwszy dokument, jaki będę oglądał, bo tak ogólnie, to w tej kwestii lubię naszych lektorów z TV :albino:

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ