Homeland [2011]

"Zabili go i uciekł" w wielu odsłonach!
mick22
Wskaż do odpowiedzi
zawodowiec
zawodowiec
youtube Warszawa

USA Homeland [2011]

Post autor: mick22 »

Producja:Za serial odpowiada stacja Showtime, więc można się spodziewać fajnej historii, reżyserem pilota będzie Michael Cuesta(Dexter), za produkcję odpowiadają Howard Gordon i Alex Gans(24). Serial będzie oparty na izraelskiej producji Hatufim(w której trzej żołnierze wracają do domu po 17 letniej niewoli w syryjskim więzieniu). Co mnie jeszcze przekonuje Damian Lewis(który po Band of Brothers i Life pewnie wykreuje niejednoznaczną postać), długo czekałem na serial w klimatach Sleeper Cell.
Serial zadebiutuje jesienią z 12 odcinkami.

Fabuła:10 lat po inwazji na Bagdad, gdzie zaginęło dwóch amerykańskich żołnierzy, jeden zostaje uratowany po ataku na placówkę Al-Kaidy. Wraca do domu i jest witany jak bohater. Agentka CIA (Claire Danes) podejrzewa, że sierżant Scott Brody(Damian Lewis) mógł przejść na drugą stronę i może być zamieszany w planowane ataki na terenie USA.

Zamieszczam krótki fragment pilota

http://www.youtube.com/embed/KyFmS3wRPCQ
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: najphil »

No, no... wygląda to bardzo obiecująco. Damiana Lewisa najbardziej zapamiętałem ze świetnego horroru Dreamcatcher. Genialne miny tam robił.
ObrazekObrazek
Helventis
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Helventis »

Nie wiem czy serial okaze się dobry, ale dam mu szansę ze względu na Damiana Lewisa wlasnie, moze produkcja bedzie trzymała poziom jak Band of Brothers i Life...
mick22
Wskaż do odpowiedzi
zawodowiec
zawodowiec

Żonę głównego bohatera ma zagrać Morena Baccarin

Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

I jak? Oglądał ktoś?
Bo nie wiem czy się za to zabierać...
Obrazek When Dreams Come True...
Helventis
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Helventis »

Pierwszy odcinek obejrzałem ponad tydzień temu gdy wyciekł webrip, choć nie sądzę aby się różnił od wersji TV. Pilot bardzo dobry, chyba jak narazie najciekawsza premiera tego sezonu. Ciekawy pomysł, dobra fabuła i świetna obsada, Damien Lewis, Morena Baccarin i Mandy Patinkin którego nie widzialem w tv od czasu odejścia z Criminal Minds. Jedyne co to wkurzająca aktorka grająca agentke CIA, ale chyba tka wlasnie musi byc :P
Awatar użytkownika
mszyszka01
Wskaż do odpowiedzi
większość oglądam
większość oglądam

Post autor: mszyszka01 »

Ja chyba będę oglądać, chociaż pilot mnie nie zachwycił. Po obejrzeniu pierwszego odcinka nie odczuwam tego napięcia oczekiwania na kolejny epizod. Wydaje mi się, że twórcy trochę się pospieszyli z pokazaniem pewnych spraw chodzi mi głównie o retrospekcję na końcu odcinka, bo od razu nasuwa odpowiedź na niektóre kwestie. Mam nadzieję, że w następnych odcinkach akcja się rozkręci. Na plus to oczywiście tematyka serialu, oraz obsada. Agentka jest nieźle rozchwiana, natomiast postać grana przez Damiena tak jakby wycofana, minimalistyczna w emocjach.

:smile:
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: 2 i pół

Post autor: grego1980 »

mszyszka01 pisze:Wydaje mi się, że twórcy trochę się pospieszyli z pokazaniem pewnych spraw chodzi mi głównie o retrospekcję na końcu odcinka, bo od razu nasuwa odpowiedź na niektóre kwestie.

:smile:
Popieram. Trochę za dużo zostało powiedziane. Ale nie sądzę że sprawy okażą się proste. Na pewno wiele rzeczy, taką mam nadzieję, się jeszcze pokomplikuje.
Jedna z ciekawszych premier.
seymour
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: seymour »

Bo ja wiem, ta ostatnia scena pierwszego odcinka może wcale nie być taka oczywista...

Bardzo dobra premiera, na pewno będę dalej oglądać.
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: 2 i pół

Post autor: grego1980 »

Serial dostał już zamówienie na drugi sezon.
Świetna wiadomość. Bo serial się rozkręca.
mick22
Wskaż do odpowiedzi
zawodowiec
zawodowiec

Mocno wybiegam do przodu, więc jak ktoś nie oglądał nie czytać.
Spoiler:
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Trochę to trwało nim w końcu dałem się skusić ale nie żałuję. Oczywiście mam mu wiele do zarzucenia i sporo rzeczy mi się tam nie podoba jak choćby główna aktorka - niezrównoważona psychicznie i nie wzbudzająca przez to mojej sympatii ale nie ma serialu bez wad. Na szczęście w Homeland przeważają plusy - ciekawy scenariusz, powolne odkrywanie kart no i tematyka! Od Sleeper Cell nie pojawiło się nic, co poruszało by tematykę uśpionych komórek. Gdyby jeszcze tylko "Farika" tam zatrudnili... ;)

Miło też zobaczyć znajome twarze - Morena Baccarin z taką fryzurą... noo - po V trudno mi było się przestawić... ale tylko na początku.

Lecę więc oglądać następne odcinki!
No to Allahu Akbar! (الله أكبر) :rabbit:
Shen
Wskaż do odpowiedzi

Post autor: Shen »

Skończyłem i nie było źle, gdyby rudy
Spoiler:
a tak dostaliśmy średniaka który dalej będzie się ciągnął.
seymour
Wskaż do odpowiedzi

Moim zdaniem serial zdecydowanie wybija się ponad średnią. Myślę, że to była jedna z najlepszych premier tego roku.
xvidasd pisze:sporo rzeczy mi się tam nie podoba jak choćby główna aktorka
A mi się właśnie bardzo podoba postać Carrie. Claire Danes świetnie poradziła sobie z tą rolą, a w ostatnich odcinkach jej gra ociera się już o mistrzostwo. Myślałem, że gwiazdą tego serialu będzie Damian Lewis, ale zostałem mile zaskoczony; mamy dwie gwiazdy.

Bardzo podobały mi się też zwroty akcji - ogólnie scenariusz jest bardzo mocną stroną Homeland.
Spoiler:
Shen, też byłem trochę rozczarowany, ale tego należało się spodziewać. No i hasło
Spoiler:
w sumie ma sens...
xvidasd pisze:Morena Baccarin z taką fryzurą...
Niestety, mam złe wieści. W późniejszych odcinkach Morena Baccarin powraca do fryzury znanej z V. :(
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Wiem, wiem bo już skończyłem oglądać. Pewnie nie tyle wraca co zdjęła niewygodną perukę - przecież włosy aż tak szybko nie odrastają a V nie tak dawno był kręcony.
Spoiler:
PS:Choroba głównej bohaterki choć zagrana perfekcyjnie wywołała u mnie mieszane uczucia. Dziwna sprawa ale widz zazwyczaj asymiluje się z główną, dobrą postacią danego serialu. W Homeland widz bardziej sympatyzuję z "rudym" niż nią... Efekt zamierzony? A może to tylko ja tak mam? :scratch:
seymour
Wskaż do odpowiedzi

Spoiler:
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Można to i tak wytłumaczyć choć cała scena kiedy mówiła do córki wyraźnie:
"Musisz do niego zadzwonić|i go zagadać." wskazywała by na coś innego.
seymour
Wskaż do odpowiedzi

Może to kwestia tłumaczenia, bo w oryginale jest: "You have to call him and just talk him down." Czyli dosłownie: "Musisz do niego zadzwonić i odwieść go od tego."
No ale w sumie to szczegół, można to też wytłumaczyć jej chorobą; tym, że może nie myślała trzeźwo.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Faktycznie - nie zwróciłem na to uwagi.
W sumie to jeden z lepszych seriali tego roku -
Spoiler: