House of Cards

Seriale prawdziwsze niż życie.
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
youtube Warszawa
Kontakt:

USA House of Cards

Post autor: najphil »

Obrazek

Frank Underwood, stary wyga w politycznym światku, nie dostaje stanowiska sekretarza stanu, które miał obiecane w zamian za poparcie dla ubiegającego się o prezydenturę USA - Garetta Walkera. To pierwszy i ogromny błąd nowej administracji Białego Domu. Zrobienie sobie takiego wroga to nie przelewki, bo Frank wykorzysta teraz wszystkie niemałe znajomości, brudne triki oraz zakulisowe gierki, by zdyskredytować i ośmieszyć wszystkich z najbliższego otoczenia prezydenta, i w konsekwencji przejąć stery władzy.

Serial z platformy Netflix, za którego wyprodukowanie wziął się David Fincher. W roli głównej Kevin Spacey.

Premiera: luty 2013

ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
atrixa
Wskaż do odpowiedzi
załapałem bakcyla
załapałem bakcyla

Re: House of Cards

Post autor: atrixa »

Jak to przeczytałam to pierwsze skojarzenie miałam do serialu pod tym samym tytułem, ale z 1990r.
Grał w nim Ian Richardson Francisa Urquhart'a. Również był starym wygą w politycznym światku i również miał wiele za uszami....
No, ale ciekawa jestem gry Kevina Spacey'a. Chętnie obejrzę.
Co oglądam:
Dużo.... :D
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: 2 i pół

Post autor: grego1980 »

Czytałem na temat tego serialu i jestem zdecydowanie za.
atathoth
Wskaż do odpowiedzi
maniak serialowy
maniak serialowy

Post autor: atathoth »

Rowniez ciekaw :)
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Rescue Me

Post autor: asd »

Czy są napiski do tego?
Obrazek When Dreams Come True...
Awatar użytkownika
joana
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: Jak wybrać jeden?

Post autor: joana »

Do serialu z 1990 r jakieś napisy widziałam, ale nie trafiłam na komplet
Czekam teraz na wersję z 2013r.
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Cholera nie zauważyłem, że nie było jeszcze premiery... To przez to, że ostatnio olałem trochę same seriale... Ale już nadrabiam!
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Stacja Neflix, odpowiedzialna za ten serial, wypuściła od razu wszystkie 13 odcinków z możliwością obejrzenia na ich stronie. Oczywiście zaowocowało to tym, że cały sezon można już pobrać z Sieci.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
piotr_cebo
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert

Post autor: piotr_cebo »

Obejrzałem pierwszy odcinek.

To co z pewnością można powiedzieć to to, że Netflix namieszał i miejmy nadzieje zamiesza jeszcze nie jeden raz. House of Cards pokazuje nową jakość. Pokazuje, że granica między filmem i serialem zaciera się, a dzięki temu serial staje się atrakcyjniejszy dla wielu odbiorców (nas nikt o tym przekonywać nie musiał). Fincher, którego jestem wielkim fanem zrobił 13 odcinkowe dzieło (mam nadzieję, że jako całość nie zawiedzie) na miarę swoich produkcji wielkoekranowych. Mamy tutaj świetną muzykę, której niestety w serialach zazwyczaj brakuje. Znalazło by się oczywiście kilka wyjątków, ale nawet w Grze o Tron, serialu z gatunku, w którym muzyka zawsze odgrywa ważną rolę, ta kwestia jest troszeczkę zbagatelizowana. Tutaj otrzymujemy muzykę przez duże, kinowe M. Nie telewizyjne melodyjki jak w Arrow, ale świetne, klimatyczne motywy jak w Social Network.

Lecz muzyka to tylko tło, a przecież na pierwszym planie widzimy genialne aktorstwo. Kevin Spacey, Kate Mara, czy Robin Wright (Dziewczyna z Tatuażem) grają tak, że chce się na nich patrzeć. Bohaterowie, których stworzyli są niesamowicie przykuwający uwagę. Wyjątkowo ukształtowani już na początku. Tutaj nie ma ewolucji (przynajmniej nie aż tak wielkiej) głównego bohatera jak w Breaking Bad. Tu dostajemy gotowy produkt 20-letniej pracy w Kongresie, która ukształtowała go tak mocno i zbudowała mu taką pozycję jakiej pozazdrościłby nawet sam Heisenberg.

Nie będę pisał o fabule, na razie jest bardzo fajnie. Ja niestety jestem zmuszony do czekania na napisy, zbyt dużo polityki i szybkich dialogów, a zwłaszcza monologów. (Tak monologów, bo w House of Cards nie mamy Dextera ucinającego sobie przyjemne pogawędki z nieżyjącym ojcem, tutaj dostajemy bohatera, który potrafi bezczelnie przerwać akcję tylko po to żeby pogadać sobie z kamerą, z nami)

Polecam każdemu, o fanach Finchera nie wspominając. Serial powinno się zobaczyć choćby po to żeby doświadczyć czegoś, czego moim zdaniem na taką skalę nie było. Filmowości, która nie zabija ducha serialu.
Obrazek
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Kapitalne. A Kevin jest tu po prostu bogiem. Już pierwsza scena determinuje sposób, w jaki postrzegamy tę postać, a im dalej w las, tym bardziej widzimy, że to nie jest ktoś, kogo chcielibyśmy za przyjaciela. Twardy, na zimno kalkulujący, nie wahający się wykorzystywać wszystkich i wszystko, odarty z moralności sukinkot. A wszystko to jest skryte za fasadą nieszczerego uśmiechu i układnego sposobu bycia.

W życiu partneruje mu równie bezwzględna żona i razem stanowią duet, który mocno zapada w pamięć.

Ale tak jak zło bywa fascynujące, tak i oglądając serial zupełnie nie przeszkadza nam fakt, że właśnie taką postać dostaliśmy jako głównego bohatera. Ba, szczerze mu kibicujemy we wszelkich jego knowaniach. Dodatkowo ta zagrywka z patrzeniem do kamery i bezpośrednim komunikowaniem się z widzem, jeszcze bardziej zbliża nas do bohatera.

Bardzo mocne otwarcie serialu, który może czarnym koniem sezony.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Uwielbiam Kevina a i Wasze rekomendacje są bardzo zachęcające - czas więc oglądnąć pierwszy odcinek...
Awatar użytkownika
brexerb
Wskaż do odpowiedzi
spec
spec

Post autor: brexerb »

najphil -Bardzo mocne otwarcie serialu, który może czarnym koniem sezony.
wszystko w temacie :)
Si Vis Pacem Parabellum
Awatar użytkownika
Yugi_2142
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Post autor: Yugi_2142 »

brexerb pisze:Bardzo mocne otwarcie serialu, który może czarnym koniem sezony.
wszystko w temacie :)

+1
Obrazek
Ignorance is a virtue.
Awatar użytkownika
karol_maverick
Wskaż do odpowiedzi
specjalista
specjalista
Kontakt:

Post autor: karol_maverick »

Mam nadzieje, że pozostałe odcinki są ta samo dobre jak pierwszy. Bo ten jest wyśmienity.
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: 2 i pół

Post autor: grego1980 »

Tak. Pierwszy odcinek to rewelacja. Kevin to klasa sama w sobie. Jego mimika twarzy jest świetna. David Fincher reżyserował dwa pierwsze odcinki z tego co widziałem. Ciekawe jak to będzie wyglądało dalej?
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

Kolejny zapierający dech w piersiach odcinek, ależ ja jestem zakochany w tym serialu. Co prawda nadal nie dostaliśmy tu jakiegoś prawdziwie dramatycznego zwrotu akcji, bo główny bohater wydaje się być superbohaterem, zdolnym przewidzieć każdy ruch i bez trudu pokonującym każdą przeszkodę. I jestem ciekaw, na jak długo to wystarczy, by przykuć mnie do monitora, ale nie zamierzam martwić się na zapas. Na razie ta formuła serialu sprawdza się znakomicie.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

Bardzo podoba mi się ten pomysł, w którym główny aktor co jakiś czas mówi niejako do widza - to buduje mocną więź i wzbudza zaufanie. Ta "sztuczka" z powodzeniem sprawdzała się w Hustle, gdzie co jakiś czas aktorzy np. puszczali oczko do widza lub obdarzali go porozumiewawczym spojrzeniem.
Sukces serialu tkwi też w aktorze odgrywającym główną rolę - Kevin Spacey to doskonały aktor - producenci wiedzieli co robią zatrudniając go w tym serialu. Myślę, że gdyby tą rolę odgrywał jakiś mało znaczący aktor "drugo-planowy" to serial ten przeszedł by bez echa.
Awatar użytkownika
najphil
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Kontakt:

S01E03 Tym razem odcinek z większą dramaturgią, kapitalne i niesamowicie cyniczne wykorzystywanie Boga dla swych partykularnych celów. Nic dziwnego, że w Stanach ten serial wzbudza tyle emocji - teraz każde wystąpienie polityka lubującego się w odwołaniach do biblii, będzie oceniany nieco inaczej. Cynizm działa w obie strony.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
asd
Wskaż do odpowiedzi
ZAŁOŻYCIEL
ZAŁOŻYCIEL
Expert
Expert

No i co? Nadal się wam podoba? Mi troszkę zaczyna przeszkadzać brak jakiegoś wyraźnego sensu i motywu przewodniego - jak to w polityce. Niby mamy jakiś cel ale tak naprawdę każdy odcinek przedstawia jakąś odmienną formę: raz mamy świetny procedural: odcinek z "brzoskwinią" by za chwilę wrócić do życia politycznego. Potem znowu odcinek jakby reminiscencyjny (ten w bibliotece) by znów powrócić do walki o krzesła a w między-czasie przeplata się wątek dziennikarski... - trochę zaczyna mnie mierzić to skakanie od pomysłu do pomysłu.

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ