Carnival Row [Amazon TV]

a long, long time ago..
Norvik
Wskaż do odpowiedzi
większość oglądam
większość oglądam
youtube Warszawa
Ulubiony Serial: Good Wife

USA Carnival Row [Amazon TV]

Post autor: Norvik »

obrazek

Amazon zamówił 8-odcinkowy serial fantasy-noir pt.: „Carnival Row”. Akcję zlokalizowano w neowiktoriańskim mieście do którego przybywają mityczne stworzenia uciekające przed wojną w swojej ojczyźnie. Doprowadza to do coraz większego napięcia między miejscową ludnością i przybyszami. Serial opowie historię śledztwa, jakie w tej atmosferze prowadzi inspektor Rycroft Philostrate (w tej roli Orlando Bloom), w sprawie seryjnego mordercy.
Chociaż zdjęcia rozpoczną się już tej jesieni to serial zobaczymy dopiero w 2019 r.
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert
Ulubiony Serial: No właśnie? Który?

Re: "Carnival Row" od Amazona

Post autor: sindar »

Interesujące...
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Grupa: (XviD asd)
Kontakt:

Post autor: Lubec »

Neowiktoriańkie miasto? Fantasy-noir? Już jestem kupiony :)
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Kontakt:

Do obsady serialu dołącza Cara Delevingne, którą ostatnio mogliśmy oglądać w Suicide Squad oraz Valerian and the City of a Thousand Planets.
Rene Echevarria (Star Trek, Teen Wolf, Castle, Medium) będzie producentem wykonawczym i showrunnerem serialu oraz napisze do niego scenariusz. Dołączą do niego Paul McGuigan (Victor Frankenstein, Luke Cage, Sherlock), który ma zająć się reżyserią i będzie producentem wykonawczym wraz z Travisem Beachamem (Pacific Rim, Clash of the Titans), który napisał oryginalny skrypt "A Killing on Carnival Row", trafił jednak na słynną Czarną Listę Hollywood w 2005 roku.
Awatar użytkownika
mr.hydro
Wskaż do odpowiedzi
oglądam prawie wszystko
oglądam prawie wszystko

USA Carnival Row [Amazon TV ]

Post autor: mr.hydro »

obrazek#ObrazekObrazekObrazek
Za kamerą reżysre the Borgias Jon Amiel , serial kręcony jst w Czechach czy raczej był kręcony.
Serial z Bloom to kryminał osadzony w świecie fantasy . Miejscem akcji ma być fikcyjna neowiktoriańska mieścina ...bohater czyli Bloom grający detektywa Rycroft Philostrate, badający serie tajmniczych zgonów wróżek .
Zobaczymy ..za rok, czy słowa prodcentów, twórców o serialu detektywistycznym Neo-noir w style Panny Dreadful się spełnią.
Aha, serial powstał w głowach ludzi z Amazona po sukcesie American Gods .

[Amazon TV ]
[2019]
Produkcja: USA,
Gatunek: Fantasy,Kryminał‚
Obsada:
Orlando Bloom ... Rycroft Philostrate
Cara Delevingne ... Vignette Stonemoss
Indira Varma ... Piety Breakspear
Ostatnio zmieniony 24 kwietnia 2018, 20:55 przez mr.hydro, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
mr.hydro
Wskaż do odpowiedzi
oglądam prawie wszystko
oglądam prawie wszystko

USA Re: Carnival Row [Amazon TV ]

Post autor: mr.hydro »

http://www.cineuropa.org/nw.aspx?t=news ... did=350666 CZesi niezłe " frykasy" podatkowe dają ..na kręcenie seriali, filmów.
Norvik
Wskaż do odpowiedzi
większość oglądam
większość oglądam
Ulubiony Serial: Good Wife

Post autor: Norvik »

Serial zobaczymy 30. sierpnia

Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Kontakt:

Na razie nie ma za bardzo co oceniać, bo za dużo nie pokazali. Poza tym że Cara Delevingne jest zupełnie do siebie nie podobna.
Awatar użytkownika
dziobak
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

Post autor: dziobak »

Pierwszy sezon to właściwie zawiązanie akcji i przedstawienie świata, z jakąś mniej istotną fabułą kryminalną w tle. Świat ciekawy, pytanie czy Amazon będzie kontynuował, fajnie by było. Jak najbardziej do obejrzenia.
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

USA Re: Carnival Row [Amazon TV]

Na razie jestem po 1 odcinku. Intrygujący mix fantasy, opowieści wiktoriańskiej i kryminału.
Jestem zaintrygowany tym bardziej, że niektóre fragmenty (i scenografia) momentami kojarzą mi się klimatem z książkami, którymi bardzo bym chciał, by zekranizowano, ale szans na to za dużych raczej nie daję. Piszę tu o Dworcu Perdido i jej kolenej części - Bliźnie China Mievielle'a (tego od Miasta i Miasta - polecam książkę i jej adaptację w formie mini, jeśli ktoś nie zna https://seriale-asd.eu/viewtopic.php?f=6 ... to#p114295).
Co prawda z powyższych komentarzy wnoszę, że Carnival Row tak naprawdę w całym sezonie jeszcze nie do końca się rozwinął, niemniej licząc, że Amazon go nie skasuje po 1 sezonie, daję mu kredyt zaufania i oglądam dalej.
Awatar użytkownika
dziobak
Wskaż do odpowiedzi
seriale znam jak kieszeń
seriale znam jak kieszeń

USA Re: Carnival Row [Amazon TV]

Post autor: dziobak »

Cały sezon to przedstawienie świata, bohaterów, zarysowanie głównej osi przyszłego (bo zaczyna się wraz z końcem sezonu :) ) konfliktu oraz jego stron i ich motywacji. Owszem, jest wątek detektywistyczny, ale nie odebrałem tego jako istotnego elementu. Jest bardzo fajnie o ile będzie ciąg dalszy, bo narysowany świat jest bardzo ciekawy i nakreślony z rozmachem. Wydaje się, że showrunnerzy mają szerszą wizję i to jest ogromny plus, w porównaniu do rzeczy szytych z sezonu na sezon, które zwykle wypadają w efekcie słabo.
Awatar użytkownika
Skalpel
Wskaż do odpowiedzi
Widziałem wszystko
Widziałem wszystko
Ulubiony Serial: The Sopranos
Kontakt:

Carnival Row [Amazon TV]

Post autor: Skalpel »

zwiastun 2 sezonu premiera w przyszłym miesiącu
Awatar użytkownika
Lubec
Wskaż do odpowiedzi
Moderator
Moderator
Expert
Expert
Kontakt:

Carnival Row [Amazon TV]

O to już niedługo. A zastanawiałem się kiedy można by się spodziewać drugiego sezonu.
Pierwszy sezon mi się bardzo podobał, więc drugi na pewno obejrzę.
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

Carnival Row [Amazon TV]

Długo trzeba było czekać na kontynuację, pewnie kowidy się do tego dołożyły, w sumie sporo już zapomniałem z 1 sezonu...
A 2 sezon ma być chyba też ostatnim, oby sensownie zakończyli.
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

Carnival Row [Amazon TV]

Drugi sezon Carnival Row pojawił się na Amazonie, tymczasem odświeżyłem sobie pierwszy sezon i z perspektywy... jestem nim zauroczony po tych wszystkich chyba porażkach z Wiedźminem, serialowymi Władcami Pierścieni czy Willowem.
Jedno z nielicznych fantasy, które jest przeznaczone dla naprawdę dorosłego widza, i na dodatek ta wizja świata jak z powieści China Mieville'a... Zabieram się za drugi sezon i czuję, że będę żałował, że to już koniec tej opowieści.
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

Carnival Row [Amazon TV]

I po drugim sezonie i jednocześnie zakończeniu Carnival Row. Mam nieco mieszane odczucia co do niego.
Nie że sezon ten jest zły, obejrzałem go nadal z przyjemnością, ale mam wrażenie, że po informacji, że Carnival Row zakończy się na drugim sezonie, spróbowano dorzucić do niego wydarzenia z przynajmniej jeszcze jednego sezonu, tym samym miałem odczucie, że wtłoczono w niego zbyt wiele. Właściwie w połowie sezonu dostajemy niezłą woltę, z niektórymi bohaterami dość pospiesznie się pożegnaliśmy, z kolejnymi tak naprawdę nie zdążyliśmy się za bardzo oswoić. Słabo jakoś wypadł wątek jakże groźnego w pierwszym sezonie Paktu, zastąpiony praktycznie kolejnym, rewolucyjnym.
Tak samo jakoś tak w pośpiechu zrealizowano zakończenie, też nie wypadło jakoś dramatycznie źle, ale miałem wrażenie, że ktoś tu mocno poszedł na skróty, zapomniał o wcześniejszych wydarzeniach i przepowiedniach
► Pokaż Spoiler
I finał wątku drugiej głównej postaci...
► Pokaż Spoiler
Inaczej bym to odebrał, gdyby od początku było to prowadzone w inny sposób, a tak to wyszło tak sobie.
Niemniej reasumując CR jest nadal godnym obejrzenia serialem fantasy, jakże innym od tych, które doświadczyliśmy na ekranie, jest poważniejszy, przeznaczony bardziej dla osób dorosłych i traktuje widza serio, i zasługuje pod tym względem na dodatkową pochwałę.
Niestety nie posłużyła mu kilkuletnia przerwa covidowa i decyzja o zakończeniu po drugim sezonie, gdzie było widać pomysł na więcej sezonów wtłoczonych nieco na siłę w opowieść, niemniej dobrze, że w ogóle Carnival Row dostał zakończenie, bo po pierwszym sezonie i dodatkowo covidzie nie miałem pewności, że w ogóle kontynuacja powstanie.
Awatar użytkownika
Traf
Wskaż do odpowiedzi
Techniczny
Techniczny
seriale to moja pasja
seriale to moja pasja
Ulubiony Serial: Gra o tron

Carnival Row [Amazon TV]

Post autor: Traf »

Pierwszy sezon był bardzo dobry, więc muszę obejrzeć i drugi, tylko nie wiem kiedy to zrobię, bo ostatnio nie mam w ogóle czasu na oglądanie pojedynczych filmów, nie mówiąc o serialach...
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
grego1980
Wskaż do odpowiedzi
Expert
Expert
Ulubiony Serial: 2 i pół

Carnival Row [Amazon TV]

Post autor: grego1980 »

Traf pisze: 21 marca 2023, 21:31 Pierwszy sezon był bardzo dobry
hmmm Ciekawe. Większość opinie co do tego serialu nie jest najlepsza. A u nas raczej odwrotnie.
Chyba będę musiał sam zobaczyć.
Awatar użytkownika
sindar
Wskaż do odpowiedzi
Administrator
Administrator
Expert
Expert

Carnival Row [Amazon TV]

Spróbuj, imho warto. Coś innego od reszty produkcji fantasy.
Awatar użytkownika
Traf
Wskaż do odpowiedzi
Techniczny
Techniczny
seriale to moja pasja
seriale to moja pasja
Ulubiony Serial: Gra o tron

Carnival Row [Amazon TV]

Post autor: Traf »

grego1980 pisze: 27 marca 2023, 12:32 hmmm Ciekawe. Większość opinie co do tego serialu nie jest najlepsza. A u nas raczej odwrotnie.
Chyba będę musiał sam zobaczyć.
Jak już wcześniej pisałem- w moich ocenach seriali fantasy i s-f musisz brać poprawkę na to, że bardzo je lubię i dlatego często przymykam oko na niedociągnięcia, jeśli tylko fabuła jest wciągająca, a aktorzy nie grają jak w teatrze...
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Szybka odpowiedź

Oceń ten serial
ODPOWIEDZ